Hagymapucolás könnyek nélkül – 5 pofonegyszerű trükk, amit tanulj meg még ma!

Getty Images
Noémi

A legtöbb ételből nem maradhat ki a hagyma, még akkor sem, ha a pucolását minden alkalommal igencsak megkönnyezed... Ám ennek most vége!

Miért is sírunk a hagymától??


Amikor elkezded felvágni a hagymát, a késsel felsérted a hagyma sejtjeit, s akkor enzimek szabadulnak fel, és azonnal reakcióba lépnek a hagymában található kénnel. Ekkor keletkezik egygáz szerű anyag, ami bekerül a szembe, vízzel érintkezve pedig rögtön felbomlik. Több más mellett kénsav is keletkezik belőle, ez pedig irritálja a szemet, szúr, éget... Az agy pedig reflexszerűen üzenetet küld a könnymirigyeknek, hogy mossák ki a szemből a szennyeződést. Mivel pedig a könny főképp vízből áll, higítja a savat, így gyorsabban távozik az irritáló anyag a szemből.

Olvasd el ezt is!
7+1 mítosz a tésztafőzésről, ami nem igaz (pedig mindenki azt hiszi)

Utálod a hagymapucolást és a felkockázást, mert potyognak a könnyeid, és a sminked is elmosódik ettől a konyhai művelettől? Pedig vannak pofonegyszerű, gyorsan bevethető trükkök, és ha beveted őket, tuti, hogy többé nem okoz kellemetlen perceket a főzés legeleje!

Na, melyik lesz a kedvenced?

Olvasd el ezt is!
A legnagyobb higiéniás bakik, amiket a konyhádban elkövethetsz
forrás: GettyImages

1. Tedd a hűtőbe!

Alapvetően ne tartsd hűtőben a hagymát, mert hamarabb tönkremegy és nem is igazán tesz jót neki, viszont főzés előtt lehűtheted! Ha fél órára beteszed a sima rekeszbe vagy 15 percre a fagyasztóba, és utána kezdesz a dologhoz, akkor kevésbé lesz kellemetlen a hagymapucolás. A hűtőben ugyanis alacsony a hőmérséklet, így sokkal kevesebb olyan anyag keletkezik, ami irritálja a szemet.

Olvasd el ezt is!
Csak frissen! Ezért ne edd meg soha a megmaradt rizst

2. Tartsd víz alá!

Pucold meg a hagymát, vágd le a két végét, és az aprítás alatt tedd a víz alá! Ez is sokat segít abban, hogy könnyebben megúszd sírás nélkül a készülődést!

3. Nem mindegy, hol pucolod!

Azzal is csökkentheted a könnyeidet, ha nyitott ablaknál, szagelszívónál, esetleg ventillátornál pucolod és aprítod a hagymát: így ugyanis az irritáló anyagok sokkal nehezebben kerülnek bele a szembe.

forrás: GettyImages
Olvasd el ezt is!
Hát milyen nő az, aki nem tud főzni? – Én is megkaptam sokszor, de aztán történt valami...

4. Használj éles kést!

Sokkal gyorsabban túlesel a kellemetlen procedúrán, ha tompa, alig vágó kés helyett egy éles eszközzel próbálkozol!

5. A nagyi tuti trükkje

Kortyolj egy nagyot egy pohár vízből, és tartsd ott a pucolás és a vágás alatt. Egyszerű kis trükk, de nagyon hatásos!


Itt az ideje, hogy környezettudatosabban gondolkodj a konyhában – próbáld ki a következőket!

Nézd meg a galériánkat - 9 kép
9 öko tipp, amit ideje lenne bevezetned a konyhádban!