Miért van az, hogy jobban alszol, ha más is van melletted?

getty images
Joy.hu

Ha valakivel először osztod meg az ágyadat, az egy eléggé fontos teszt, ugyanis sok dolog kiderül a párodról, ha együtt alszotok.

Olvasd el ezt is!
Több kalóriát égetsz el alvással, mint tévézéssel: izgalmas tények az alvásról – INFOGRAFIKA

Például hogy mennyire horkol, esetleg rugdos, vagy éppen letaszít-e az ágyról. Ettől függetlenül vannak emberek, akik sokkal gyorsabban képesek alkalmazkodni az alvótársukhoz. Erről egy szakember is nyilatkozott:

Olvasd el ezt is!
Férfiak bevallották: ezeket a csajos dolgokat titokban nagyon imádják

„Az alvás nagyon érzékeny a környezetre. Mindenki más hőmérséklethez, zajokhoz, világításhoz és matrachoz szokik hozzá”

- mondja dr. Scott Holligshaus klinikai instruktor.

Éppen ezért, ha a megszokott körülményekben változás következik be, attól romolhat az alvás minősége. Ebben az is közrejátszik, hogy más ágyában alszol-e, vagy épp az új barátod tölti nálad az éjszakát. Idővel persze hozzászoksz ezekhez, és már az új norma lesz az alap.

A párok jobban alszanak együtt?

Nemcsak fizikai, hanem érzelmi okai is vannak annak, ha te úgy szeretsz aludni, hogy más is fekszik melletted. Egy 2012-es amerikai kutatás szerint például biztonságot ad, ha együtt alszol valakivel, ezért pihentetőbb éjszakában lehet részed.

Egy idei tanulmány is igazolta a korábbi állítást, ugyanis férfiak és nők is jobbnak érezték az alvásuk minőségét, ha a párjukkal feküdtek egy ágyban.

Evolúciós szempontból is igazak lehetnek a fenti teóriák: ha a gyerekek megijednek, a szüleikhez mennek át aludni, hogy megnyugodjanak. A bizalom és biztonság az alvás szempontjából sem elhanyagolható tényező.

Ettől függetlenül az alvás személyes folyamat, és idő kell ahhoz, hogy összeszokjatok a pároddal!


Hogy még mélyebben aludj, napközben fogyassz a következő ételek közül:

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
5 étel a pihentető alvásért