5 varázslatos dolog, amit a dinnye tesz a testeddel

Getty Images
Birta Brigi

Ma van a dinnye világnapja, és amúgy is a fő szezonja, úgyhogy összeszedtük, milyen szuper hatással van ez a gyümölcs az egészségedre.

Olvasd el ezt is!
Tárolástól a legmeredekebb felhasználási módig: 5+1 dolog, amit tudnod kellene az avokádóról
  • Megvéd a hőgutától: Na ebben a melegben ez épp jól is jön! A görögdinnye ugyanis segít megelőzni a magas vérnyomást és csökkenteni a testhőmérsékletet. A mediterrán országokban élők előszeretettel fogyasztják délutánonként, ezzel megelőzve, hogy hőgutát kapjanak. Ráadásul a benne lévő hatóanyagok serkentik a felesleges folyadék izzadtsággal való távozását, ezzel is hűtve a szervezetedet.

  • Rákmegelőző: Magas likopintartalmának köszönhetően (ez a hatóanyag még a paradicsomban található meg nagyobb mennyiségben) megvédi a sejteket a szabad gyökök felszabadulásától. Kifejezetten a prosztata-, mell-, tüdő- és bélrák megelőzésében hatásos.
Olvasd el ezt is!
3 ital, ami hatásosabb zsírégető, mint a citromos víz
  • Cukorbetegek is fogyaszthatják: Ha valakinek alacsony cukor- és kalóriatartalmú diétát kell tartania a diabétesz miatt, gyakran hiányolja az édes ízeket az étrendjéből. Nos, nekik szuper megoldást jelenthet, hiszen bár van benne cukor, rengeteg rostot és vizet is rejt magában, így ők is fogyaszthatják. Arról nem is szólva, hogy mennyi hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

  • Védi a szívet: szintén likopintartalmának köszönhető, hogy javítja az erek és a szív működését. De a benne rejlő C-vitamin, kálium és béta-karotin csökkenti a koleszterinszintet és több szívproblémát is segít megelőzni.

  • Vesevédő: Tisztítja a vesét, s egészségesen tartja ezt a szervet is.

Fogyaszd gyakran!


Nézd meg a galériánkat - 5 kép
A legegészségesebb gyümölcsök