5 titok, amit a boldog párkapcsolatokban tudnak a pénzügyekről

Getty Images
Birta Brigi

A leggyakoribb párkapcsolati vita az anyagiak miatt pattan ki, ezért is jó bevésned az alábbiakat, ha boldog párkapcsolatra vágysz pénzügyi viták nélkül!

Olvasd el ezt is!
Erről a dologról még nehezebb beszélni a párkapcsolatban, mint a szexről

1. Meg kell beszélni, még mielőtt beszélni kellene róla

Nem lehet elég korán beszélni róla. Még mielőtt bármilyen nézeteltérés alakulna ki, érdemes felhozni a témát. Hogy ki mire költene leginkább, mennyit szeretnétek spórolni, milyen közös kiadásokra akartok félretenni. Legyen szó egy hétvégi kiruccanásról vagy egy nagyobb dologról, a pénzügyek mindig legyenek tiszták, és akkor nem lesz gond!

2. A jövőbeli terveket fektessétek le

Oké, talán még nem olyan biztos a kapcsolat, hogy elkezdjetek spórolni a közös sírhelyre, de jó tudni, mire vágyik a másik a jövőben? Nagyobb házra? Új kocsira? A gyerekek mindenképpen magánsuliba járjanak? Így arról is képbe kerültök, hogy mik a másik elvárásai.

Olvasd el ezt is!
4 dolog, amit a boldog párok megtesznek hetente

3. Légy őszinte a kisiklásokról

Ha van egy nagyobb tartozásod, esetleg hajlamos vagy edzőnadrágokra elszórni a pénzed, légy őszinte, és ezt mondd el a párodnak. Jó, ha felkészül rá, és nem utólag szembesül a problémákkal.

4. Ne a költést, hanem a megtakarítást szögezzétek le

Sokan ott csúsznak meg, hogy kitalálják: "ebben a hónapban maximum 120 000 forintot költhetünk", holott inkább azt kellene meghatározni, mennyit tesztek félre, s ezt már a hónap elején betehetitek valahova, így csak azzal tudtok gazdálkodni, ami marad, és nem a hónap végén szembesültök vele, hogy már megint semmit nem tettetek félre.

5. Nem feltétlenül 50-50 százalékban kell megosztani a kiadásokat

Persze ez a legtisztább, de mi van, ha az egyik fél kétszer annyit keres, mint a másik? Folyamatosan változhat az is, hogy ki hoz haza több pénzt, de a közös célok és tervek maradnak. Így gondoljatok rugalmasan a költségek megosztására is.