Ezeket hogy hihettük el? 5 mítosz a fogakról, amik kicsit sem igazak

Izabella

Nem csak a fogtündér az egyetlen fura legenda...

Rengeteg olyan dolgot lehet hallani és olvasni az interneten, amelyeket ugyan simán elhiszünk, pedig közel sincsenek a valósághoz. A szájhigiéniáról, fogak ápolásáról is számos tévhit terjed, amelyek köszönöviszonyban sincsenek az igazsággsl. Eláruljuk, miket nem szabad elhinned.

1. tévhit: A cukor a fogak legnagyobb ellensége.

Bár a cukor tényleg nem kedvez a fogak épségének, nem az árt neki a leginkább. A lyukakért, fájdalomért leginkább a sav és a baktériumok a felelősek. A szénhidrátban gazdag ételek maradékai alakulnak baktériumokká a szájban, a savat pedig főleg idegeskedés okozza.

2. tévhit: Terhes nők nem mehetnek fogorvoshoz.

Épp ellenkezőleg! Amennyiben a várandósság alatt begyulladnak a fogak, azonnal orvoshoz kell fordulni, azonban a fájdalomcsillapítókkal óvatosan kell bánni.

3. tévhit: Minél keményebb fogkefét érdemes alkalmazni a tisztább fogakért.

Nem-nem! A kemény sörtéjű kefék ártanak az ínynek, a fogorvosok kifejezetten a puha keféket javasolják. Kíméletesebbek, de ugyanolyan jól tisztítanak. Fontos, hogy maximum kéthavonta cseréld a fogkefédet!

Olvasd el ezt is!
Megpróbáltam otthon kifehéríteni a fogam - ez lett az eredmény

4. tévhit: A fogpiszkáló a fogak barátja.

Ha teheted, sose használj fogpiszkálót, viszont ismerkedj meg a fogselyemmel. A fa anyag eltörhet, apró szálkák a fogad közé jutnak, illetve nem éred el a közéjük ragadt ételmaradékokat rendesen. A fogselyem ezzel szemben tökéletesen kitisztítja a fogközöket.

5. tévhit: Minél többet mosod a fogad, annál tisztább lesz.

Teljesen elég napi két fogmosás, ennél többszöri mosás nem tesz jót, csak az ínyedet irritálja, és koptatja a fogzománcot.

Figyelj oda ezekre!