Mi eszik a vegetáriánus húsvétkor?

Getty Images
V. Zsófi

Sonkák és kolbászok árnyékában.

A nagyobb ünnepek környékén gyakran kérdezik meg aggódó arccal az ismerőseim, hogy én mit fogok enni. A felvetés jogos, hiszen a magyar konyha kifejezetten húsközpontú, az ünnepek alatt pedig pláne szeretnek az emberek dőzsölni a sonka, kolbász és egyéb húsok között.

Két okból is szerencsés vagyok a vegetarianizmusommal, egyrészt már 13 éve folytatom, ami azt jelenti, hogy kevés új problémával találkozom e téren. Másrészt pedig ovo-lakto vega vagyok, ami azt jelenti, hogy tojást és tejterméket is fogyasztok a növényi eredetű ételek mellett.

Szegény anyukám kénytelen sokfélét készíteni, amikor összegyűlik a család, mert nem csak az én húsmentességemmel kell megbirkóznia, hanem a nővéreim egészségtudatosságával, apukám makacs húst hússal természetével és az unokaöcséim és unokahúgom tej- és tojásérzékenységével is.

Olvasd el ezt is!
10 dolog, amit soha ne mondj egy vegetáriánusnak

Ezen okoknál fogva nálunk szinte lehetetlen, hogy mindenki ugyanazt egye karácsonykor vagy húsvétkor. De mivel utóbbinál hagyományosan a hideg ételek dominálnak, nincs is olyan nehéz dolgom! A friss zöldségek a legfontosabbak, a reteknek szezonja van, a reszelt répasaláta az egyik kedvenc köretem, de rendszerint paprika is kerül az asztalra. Gyerekkorom óta úgy eszem, mint egy fagyit, megtöltöm körözöttel!

Ezek mellett a főtt tojásos szendvicsek, a kaszinótojás és a majonézes krumplisaláta is olyasmi, amiből az ovo-lakto vegetáriánusok bátran falatozhatnak. A különböző mártogatósok készítése is jó ötlet lehet: mert kerülhet közéjük vegán, vegetáriánus és húsos vagy halas krém is. Én a humuszt és a guacamolét kedvelem a legjobban, előbbit hosszúra vágott zöldségekkel, utóbbit tortillával tunkolom.

Az áprilisban már kapható zöldségek közül főtt ételhez is lehet válogatni, a párolt spenót mellé isteni a sült szejtán vagy a tofu, de a zsenge zöldborsókrémleves is mennyei!

Lényeg, hogy nem kell húsvétkor (sem) aggódni a vegetáriánusokért! :)