Ez áll Tóth Vera döbbenetes fogyása mögött: mindent megtudtunk a gyomorszűkítő műtétről az énekesnő orvosától

Menyes Barbi

Tóth Vera teste tavaly óta hihetetlen átalakuláson megy keresztül, a változás pedig egy gyomorszűkítő műtéttel kezdődött. Az énekesnő rengeteg kritikát kap a fotói miatt, sokak szerint ugyanis a könnyebb utat választotta azzal, hogy műtétre vállalkozott. De most le a tévhitekkel: a gyomor bypass-ról kérdeztük Vera orvosát, Dr. Mohos Elemért!

Olvasd el ezt is!
Irtó dögös a bikiniben napozó Tóth Vera

Dr. Mohos Elemér fontosnak tartja leszögezni, hogy a gyomorszűkítő műtétre nem akkor van szükség, amikor valaki gyorsan akar 5-10 kilót leadni a bikiniszezon miatt. Sőt, ez nem is az első megoldás, ha valaki fogyni akar, de előfordul, hogy a sok diéta és rengeteg edzés nem válik be, olyankor viszont ez a műtét jelenti a végső megoldást.

Három dolog van, aminek teljesülnie kell, ha valaki gyomorszűkítő műtétre vállalkozik. Ezt a beavatkozást általában azoknál lehet elvégezni, akiknek a testtömeg indexe 35-40 kg/m2 felett van, és már nem használt semmiféle más módszer. Illetve fontos az is, hogy a beteg alkalmas legyen a műtéti beavatkozásra.

"Sok embernek kevés esélye marad a fogyásra, ha eljutnak az elhízásnak arra a szintjére, amikor már hatékony testmozgás éppen a túlsúly miatt nem végezhető. Ez egy olyan csapda, amiből gyakran csak a műtét jelenti a kivezető utat. 1967 óta végeznek ilyen beavatkozásokat, évente körülbelül 300.000 ember vállalja be”

-

- meséli a szakértő.

A beavatkozás laparoszkóppal történik, 3- 4 napot kell kórházban tölteni, utána otthon általában még egy hét a regeneráció. Az első időszakban kell tartani egy folyékony- pépes diétát, azt követően azonban bármilyen táplálék engedélyezett, természetesen a műtét által megszabott mennyiségi korlátokon belül. A doktor azonban hangsúlyozza, a műtét az új élethez csak az első lépcsőfok, a pácienseknek is figyelniük kell az egészséges táplálkozásra. Ha ugyanis nem váltanak életmódot, és maradnak a nassolásnál, akkor a fogyás mértéke nem lesz megfelelő.

"Nem teszünk csodát, ez a műtét sem az”

-

- vallja Dr. Mohos Elemér, aki hozzáteszi, a tapasztalatok szerint az esetek 90 százalékában a testsúly évtizedekkel a műtét után is megfelelő marad. De aki például érzelmi evő, azt egy műtét sem fogja megakadályozni a többlet kalória bevitelben, mert sajnos a szorongás utat tör magának. Ezekben az esetekben a műtét mellett pszihológus segítségére is szükség van.