Kiderült, hogy a shoppingolás bizony jót tesz a testnek: íme, a bizonyíték!

Menyes Barbi

A pénztárcádat talán nem kíméli a vásárolgatás, de a testedre és a lelkedre szuper hatással van!

Órákig talpon vagy, keresed a tökéletes tavaszi holmikat, rohangálsz egyik üzletről a másikra: ismerős a szitu? Ha hiszed, ha nem, a shoppingolás nagyon jótékonyan hat a szervezetre, és ezt nem csak mi, de a tudósok is alátámasztják.

Olvasd el ezt is!
Okos online vásárlás: így válassz körültekintően háztartási gépet az otthonodba!

Korábban az egyik legnagyobb angol üzletház készíttetett egy felmérést, amiből kiderül, hogy az emberek ugyan nem úgy gondolnak a shoppingolásra, mint a mozgásra, pedig bizonyítottan jót tesz a szervezetnek. Egy átlagos brit nő például évente közel 250 kilométert sétál vásárlási céllal, egy két és fél órás shoppingolás alkalmával pedig legalább 4 kilométert megtesz.

Ez azért nem rossz, ugye?

A kutatásból az is kiderült, hogy egy átlagos nő körülbelül 7300 lépést tudhat maga mögött egy bevásárlókörút után, ami már nincs is messze az angol egészségügyi biztosító, az NHS által javasolt napi 10.000 lépéshez képest.

Így ha legközelebb vásárolgatni indulsz, ne legyen lelkiismeretfurdalásod, hiszen a shoppingolás:

  • Formában tart: heti 400 kalóriát éget egy átlagos nő a vásárlásokkal.
  • Erősítésnek is kiváló: azt hiszed, csak a súlyzóktól lesz izmos a karod? Dehogy! A bevásárlótáskák cipelése is formálja ám a felsőtestet!
  • Pozitívan hat az agyra: amikor shoppingolás közben megpillantasz egy neked tetsző holmit, akkor bizony boldogsághormon, vagyis endorfin szabadul fel a szervezetedben. Sőt, ilyenkor a kellemes élmények tapasztalása során keletkező dopamin szintje is megnő - ettől leszel olyan jókedvű vásárlás közben.
  • Társas élmény is, ha egy baráttal, vagy a kedveseddel indultok neki.

Ha pedig tényleg azok közé tartozol, akik élvezik a vásárlást, a sok pozitív hatás bizony az immunrendszert is erősíti!