Miért alszanak olyan sokat a kutyák?

Harlow&Sage Instagram
B. Krisztina

A legtöbb gazdit nem csak a vekker ébreszti reggel, hanem egy nedves nózi és egy nyelves puszi is sürgeti a felkelést. Kikászálódsz az ágyból, séta, zuhany, reggeli mindenkinek, indulás a munkába. Visszanézel az ajtóból, a kiskutyád már újra húzza is a lóbőrt és jó eséllyel addig henyél, amíg haza nem érsz.

Miért alszanak ilyen sokat a kutyák? Az tudjuk, hogy nekünk kb. 6-8 óra alvás szükséges, de hogy van ez a kutyáknál? Van olyan, hogy túl sokat alszik egy kutya?

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a kutyák napja általában 50% alvással, 30% pihenéssel és 20% aktivitással telik. A kölyök kutyák aktív periódusa sokkal aktívabb, kb. ájulásig játszanak. Az idős kutyáknál is csökken az aktív periódus és nő a pihenés/alvás. Becslések szerint egy felnőtt kutya átlag 12-14 órát, a kölykök és idős kutyák akár 18-20 órát is alszanak.

Tudnod kell

A kutyádnak Te vagy a világ. A kutyád akkor alussza át az egész napot, ha nem történik semmi körülötte. Ha elmész dolgozni, vagy elfoglalt vagy. A legtöbb kutya viszont alvás helyett szívesen választja játékot, a sétát vagy bármilyen aktivitást a gazdival. Bár úgy tűnik, hogy békésen szuszókál egész nap, hidd el, inkább ugrálna a parkban, vagy játszana más kutyákkal. Sajnos nem tölthetjük az egész napot velük, de amint időd engedi, biztosíts kutyádnak játékot, kutyatársaságot, kalandot!

A kutyák máshogy alszanak mint mi. Napközben általában az éber-alvás jellemző, amiből nagyon hamar és gyorsan fel tudnak ébredni, elég egy szokatlan hang, mozgás vagy egyetlen hívó szó. Nekik is szükségük van viszont a zavartalan mély alvásra, fontos, hogy ezt is biztosítsuk nekik.

forrás: littlethings.com

Aggódnom kell, ha túl sokat alszik a kutyám?

Akkor kell gyanakodni valamilyen bajra, ha megváltozik az alvási/pihenési szokása. Ha letargikussá válik, ha nem kell fel az ágyból amikor játszani hívod, ha nem kuktáskodik a konyhában szokása ellenére. Ilyenkor érdemes kikérni állatorvos véleményét.

Forrás: sleep.org