4 tipp, amivel garantáltan elkerülheted a hipoglikémiát sportolás közben

MacPherson Éva, egészség és táplálkozás terapeuta

Hírből se ismerd a jelenséget!

Hipoglikémiának az alacsony vércukorszintet nevezzük. Amikor például IR esetén a helytelenül bevitt szénhidrát hatására olyan nagymértékű inzulin válasz keletkezik a szervezetben, amitől hirtelen leesik a vércukorszint. A jelenséggel viszont nem csak inzulinrezisztensek találkozhatnak, hanem gyakran azok a diétázók is, akik nem vesznek magukhoz elegendő táplálékot a fogyás reményében. A hipoglikémia – azon kívül, hogy kellemetlen állapot – szélsőséges esetben sokkhoz is vezethet. Továbbá ebben az állapotban nem lehet sportolni, hiszen nincs honnan energiához jutnia a szerevzetnek, és közben a fogyás sem hatékony.

Így kerüld el!

1. Tartsd be a napi 5, IR esetén 6 étkezést, de edzés napokon mindenképpen!

2. Az utolsó étkezésed és az edzés megkezdése előtt ne teljen el több, mint 2 óra! Ha így jönne ki a lépés, iktass be egy köztes étkezést, és közben ügyelj arra, hogy tele hassal sem jó edzeni, így edzés előtt 1 órával már ne egyél.

3. Mielőtt elkezdesz sportolni, közvetlenül előtte fogyassz 10 gr gyors felszívódású szénhidrátot. Legegyszerűbb megoldás erre az 1 dl igazi gyümölcslé.

4. Ha befejezted az edzést, közvetlenül utána jöhet ismét 10 gr gyors felszívódású szénhidrát, de ilyenkor már fehérjét is egyél hozzá. Próbáld ki a friss gyümölccsel elkevert túrót: igazi jutalomfalat a kemény munka után.

Életmód blogomban és előadásaimon az egészségmegőrzés természetes módjairól, és az IR életmódról beszélek. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg.

MacPherson Éva

egészség és táplálkozás terapeuta