3 dolog, ami gátolja a C-vitamin felszívódását

V. Zsófi

Nagyon hasznos infó az influenzaszezonban.

A téli hónapokban mind megpróbálunk dacolni a megfázással, például úgy, hogy C-vitamint szedünk. Ha mégsem használ, talán ezek lehetnek az okai!

Kávé és koffeintartalmú italok

A koffeint tartalmazó italok vízhajtó hatásúak, mely akadályozza a C-, a B-vitamin, a réz és a kalcium felszívódását is. Ezért ne vedd be soha kávéval vagy közvetlenül előtte/utána a vitamint! Negyed óra teljen el a kávézás és a C-vitamin-bevitel között.

Dohányzás

A dohányosok vérében alacsonyabb a C-vitamin-szint, sokszor még akkor is, ha az illető egyébként szed C-vitamint. Ez a nikotin anyagcsere-serkentő hatása miatt van, nem tud teljesen felszívódni a C-vitamin, cigarettánként akár 100 milligrammot is veszíthetünk.

Forró italok

A 40°C feletti hőmérsékletű teába tett méz és C-vitamin is veszít hasznosságából, így csak akkor öntsd bele a citromlevet is, ha már kissé elhűlt. Sőt, a rendkívül magas C-vitamin-tartalmú csipkebogyó „teát” sem szabad forrázni, áztasd hideg vízben egy éjszakán át, majd melegítsd meg egy kicsit.