Fogmosáskor vérzik az ínyed? Ez az 5 ok állhat a háttérben

Europress
Birta Brigi

Ha fogmosáskor vérzést tapasztal, azt biztosan nem jelent jót, így ne hessegesd el a témát. Mutatjuk, milyen okai lehetnek, és hogyan kezelheted!

Olvasd el ezt is!
6 fogmosási baki, amit talán te is elkövetsz
  • Általános probléma, hogy sokan nem mossák meg elég alaposan a fogukat, így egy-egy pont kimarad. Ilyenkor ezeket a területeken a baktériumok rövid idő alatt gyulladást idézhetnek elő, és ez okozhatja a vérzést. Ha ezt tapasztalod, ügyelj jobban arra, hogy minden területet megtisztíts, és így maximum 1 héten belül elmúlik a vérzés. Ha nem, akkor irány a doki!
  • Ha a terhesség, menopauza, pubertás vagy a menstruációd alatt vérzik az ínyed, csak hormonális változásokról van szó. Ilyenkor bánj egy kicsit gyengédebben a fogaiddal, és használj szájvizet, amíg a hormonjaid le nem nyugszanak.
  • Egy komolyabb stresszhelyzet vagy szigorú diéta is okozhatja a fogínyvérzést. Akármennyire is fogyózol, soha ne mellőzd a fontos tápanyagokat és vitaminokat, és ilyen esetben extrán ügyelj a megfelelő D-vitamin és kalcium bevitelre!
Olvasd el ezt is!
Az elektromos fogkefe jobb, vagy pedig a hagyományos?
  • Ha szedsz valamilyen gyógyszert, és a fenti okok közül egyik sem igaz rád, nézz utána, hogy nem okozhatja ez az a problémát. Egyes tablettáknak lehet ez a mellékhatása. Konzultálj róla az orvosoddal!
  • Abban az esetben, ha egyik pont sem igaz rád, és már régóta fennáll a helyzet, valami nagyon komoly probléma állhat a háttérben, ez leget például cukorbetegség is, így egy komolyabb kivizsgálásra mindenképpen menj el.