3 szemprobléma, és ami a tünetek mögött van

Europress
Joy.hu

Tapasztalod mostanában valamelyiket? Íme az okok, amik a tünetekért felelősek lehetnek!

1.) Piros, könnyező szemek

A legvalószínűbb, hogy ez allergia, vagy valamilyen allergiás reakció. Ha eleve hajlamos vagy rá, és éppen szezon is van, akkor nem is kell tovább keresni a tünetek okát. Ha azonban ezeket az eshetőségeket kizártad, akkor lehet, hogy a környezetedben van valami, amit nem tolerál jól a szervezeted. Lehet ez a túl sok por, egy új sminktermék, vagy valamilyen vegyszer, tiszítószer, amit az adott szobában használnak. Figyeld meg, hogy mikor jönnek elő a tünetek és így próbáld beazonosítani a "ludast"!

2.) Piros szemek: olyan érzés, mintha homok lenne bennük

Valószínűleg szemszárazsággal küzdesz! Ez más néven könnyhiány, ami miatt a szaru- és kötőhártya pislogásra fájdalmas lesz és a szem ég, viszket. A tüneteket előidézheti valamilyen betegség, fertőzés, vagy hormonális változás, de akár a túl sok monitorbámulás is. A megoldás enyhébb esetben a műkönny, súlyosabb esetben pedig természetesen a tünetek mögött álló betegség diagnosztizálása és kezelése.

Olvasd el ezt is!
5 dolog, amit a lézeres szemműtét előtt jó, ha tudsz

3.) Apró kis fájdalmas dudor a szem sarkában, vagy a szemhéjon

Ez bizony árpa, amely a szemhéjszél bakteriális fertőzése miatt jelenhet meg. Lehet külső vagy belső árpa is: az előbbi feltűnő és piros, míg az utóbbit nem nagyon lehet észrevenni sem, de ettől még kellemetlen érzés lehet. Meleg párakötéssel, borogatással segíthetsz abban, hogy az árpa kifakadjon, azonban ha hosszabb ideig nem javul, akkor mindenképp menj el vele egy szemész orvoshoz! Sokféle szemkenőcs és gél létezik a kezelésére.

Te küzdesz valamelyikkel a felsoroltak közül?