3 ok, amiért csomókat találhatsz a melledben

Europress
Joy.hu

A rendszeres szűrés és önvizsgálat fontos, hogy időben lépni tudj, ha nagy a baj és esetleg daganat alakult ki a melledben. Viszont vannak olyan kevésbé veszélyes dolgok, amik hasonlóan csomókat okoznak.

Olvasd el ezt is!
Ilyen pózban aludj, ha éppen menstruálsz

Menstruáció

A hormonális változások hatására megnőhet a melled, akár csomók is kialakulhatnak benne, de sok nő érez feszülő fájdalmat a menstruációja előtt, vagy közben. Ilyenkor nő a szervezetedben a víz mennyisége, ezért puffadhat fel az arcod és a hasad is.

Más a szövetek mennyisége a melleidben

A mell zsírszövetből és kötőszövetből épüln fel. Azoknál a nőknél, akiknek több a kötőszövet mennyisége a mellükben, kisebb csomókat is ki lehet rajtuk tapintani. A baj akkor van, ha új csomókat találsz. Ilyenkor fordulj szakemberhez!

Ciszták/Fibrózis

A fibrózis a nők 60 százalékát érinti. Gyakran csak akkor veszik észre őket, amikor a melltartójuk elkezdi nyomni a mellük alsó részét. A fibrózis hatására a szövetekben apró daganatok alakulnak ki, melyek rugalmasak és kemények is lehetnek. A ciszták ezzel szemben mozgatható, gömb alakú, folyadékkal telt daganatok, melyek leginkább a 40 évnél idősebb nőknél alakulnak ki. Egyik sem múlik el, magától de a dohányzás és a kávézás ront a helyzeten.

Te meg szoktad vizsgálni magad rendszeresen?