Ezeket edd, ha fogyni szeretnél

Kata

Egy friss kutatás eredményei beszédesek.

Idővel, ahogy egyre lassul az anyagcserénk, egyre könnyebben is szedünk fel súlyfelesleget - ám nem akkor, ha odafigyelünk arra, mit eszünk! Egy friss kutatás során szakemberek 16 éven át vizsgálták 120 000 amerikai étkezési szokásait és érdekes megállapításokra jutottak.

Egyrészt alapvető, hogy azok, akik több magas glikémiás indexű terméket fogyasztottak, könnyebben híztak meg, mint azok, akik inkább az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek között válogattak. Sőt, utóbbiak könnyebben fogytak is. Emellett azonban más szokások is nagyban befolyásolták a kutatásban résztvevők súlyát.

  • Akik sok joghurtot, tengeri ételeket, dióféléket és más magvakat, vagy bőr nélküli csirkehúst fogyasztottak, azok szedték fel a legkevesebbet
  • Aközött viszont nem volt hízás terén különbség, ha valaki csökkentett, vagy teljes zsírtartalmú ételeket fogyasztott
  • A vörös és feldolgozott húsok kedvelői, főleg, ha sok finomított gabonát és keményítőt is bevittek szervezetükbe, könnyen súlyfelesleget halmoztak fel.Viszont, ha a hús mellé alacsony glikémiás indexű termékeket ettek, nem híztak sokat.
  • Akik sok tojást és sajtot ettek magas glikémiás indexű ételekhez, szintén könnyebben meghíztak

Az eredmények alapján a lényeg az, hogy ha fehérjében gazdag ételeket eszel, mint a hal, diófélék vagy a joghurt, azzal könnyebben megtarthatod a formádat hosszú távon. Ugyanakkor az is segít, ha elhagyod a finomított gabonát, a keményítőt és a nagy mennyiségű cukrot, valamint a húsbevitelt olykor tojással, sajttal helyettesíted. Alapvetőnek tűnhetnek ezek a dolgok, de nem is olyan könnyű rá hosszú éveken keresztül odafigyelni!