Aludni tudni kell, pláne, ha az egészséges életmódra szavaztok!

Vous.hu, Michaletzky Luca

Az egészséges életmódnak három alapköve van: az étkezés, a mozgás és a pihenés. Míg az első kettőről rengeteget hallhattok, addig az utolsó, a pihenés, és ennek legfontosabb része, az alvás gyakran feledésbe merül. Nincsen sok különböző csínja-bínja, nem lehet hozzá ezer kiegészítőt eladni, így fontosságát is ritkán hangsúlyozzák eléggé. Tartsatok velünk, ezúttal az alvás kerül terítékre!

Az alvás elengedhetetlen része a testi, lelki regenerálódásnak: az agyatok feldolgozza a nap során kapott információrengeteget, a testetek pedig újjáépíti magát, hogy erősebben, kipihentebben kezdhessétek a következő napot. Fontos hangsúlyozni: edzőterembe is felesleges járnotok, ha nem alszotok eleget, az izmaitok ugyanis nem tudnak fejlődni a megfelelő pihenés nélkül. Napi 7–9 óra alvás ajánlott egy felnőttnek, bár pár óra egyéni eltérés lehetséges. Azonban ha rendszeresen hat óránál kevesebbet alszotok, akkor ezen sürgősen változtassatok!
„7–9 óra alvás? Könnyű azt mondani!” – legyinthettek, amikor ezerrel túlóráztok, kisbaba mellett virrasztotok, vagy éppen a fesztiválidőszakban buliztok egész héten.
Az igazság azonban az, hogy arra van időtök, amire szeretnétek, hogy legyen.

Ha kíváncsiak vagytok, mit mondanak az alvásra az egészséges életmód nagykövetei, IDE KATTINTSATOK!

A VOUS.hu és a JOY.hu stratégiai együttműködést kötött, hogy a két olvasótábor még több izgalmas, érdekes témát olvashasson. Mostantól naponta találkozhattok a VOUS szerzőinek cikkeivel itt nálunk, és mi is vendégszerzősködni fogunk új barátnő-oldalunknál, a VOUS.hu-nál. További jó olvasgatást, VOUS- és JOY-lányok!

Michaletzky Luca, a Vous.hu szerzője:

Pszichológus, vitorlázó, örökmozgó és titokban sellő vagyok. Szeretem az emberi lélek rejtelmeit fürkészni, felfedezni ezt a számtalan belső világot: mind valahogy nagyon hasonlók és teljesen különbözők. Ápolom a test-elme-lélek egyensúlyát, és igyekszem a határaimat feszegetni, folyamatosan fejlődni. Vallom, hogy nincsenek problémák, csak lehetőségek a megoldásra. Emellett imádom a forró, fülledt nyarakat, amiket a vízparton, de inkább a vízben tölthetek, katamaránon vitorlázva, szörfdeszkán evezve, vagy csak egy pár uszonnyal a hullámokba merülve.