6 étel, ami sokáig eltelít, mégis tartós fogyást okoz: egészséges, laktató finomságok, amit lelkiismeretfurdalás nélkül ehetsz
Mit szólnál ebédre egy laktató salátához vagy egy könnyű tésztához? Ha nem az ételre fordítod, több energiád marad mozogni, sportolni, gondolkodni, akár jógázni is.
Ez a cikk az Éva Magazin 2013-as 3. lapszámában jelent meg először „A kevesebb több" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
FEHÉRBAB ASZALT PARADICSOMMAL
ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 8 ÓRA
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 45 PERC
HOZZÁVALÓK: (1 FŐRE)
- 15 deka fehérbab
- 7 deci alaplé
- babérlevél
- kisebb hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- csili (elhagyható)
- olívaolaj
- aszalt paradicsom
- petrezselyem
- citromlé
- só
- bors
ELKÉSZÍTÉS:
1. Áztasd be a babot egy éjszakára. Másnap öntsd fel a babot az alaplével, add hozzá a babérlevelet, a csilit, a hagymát és 1 gerezd fokhagymát. Fedő alatt főzd puhára. Ha kell, öntsd fel közben alaplével.
2. 1 gerezd fokhagymát szeletelj fel és futtasd meg pár evőkanál olívaolajon. Hűtsd le, keverj hozzá egy kevés citromlevet, 1 evőkanál petrezselymet, és forgasd a puha babhoz.
3. Szeletelj fel 8 darab aszalt paradicsomot és keverd a babhoz.
PANZANELLA
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 15 PERC
HOZZÁVALÓK: (1 FŐRE)
- 2 szelet pár napos kenyér
- 1 nagyobb paradicsom
- 1 kisebb lilahagyma
- olívabogyó
- olívaolaj
- fokhagyma
- bazsalikom
- balzsamecet
ELKÉSZÍTÉS:
1. Pirítsd meg a kenyérszeleteket és dörzsöld meg fokhagymával. Tépkedd falatnyi darabokra és tedd egy tányérba.
2. A paradicsomot és a lilahagymát kockázd fel, forgasd a kenyérdarabokhoz. Locsold meg olívaolajjal és balzsamecettel. Sózd-borsozd. Adj hozzá olívabogyót és bazsalikomleveleket.
TÚRÓS LENCSESALÁTA
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1 ÓRA
HOZZÁVALÓK: (1 FŐRE)
- 15 deka lencse
- 4 deci zöldségalaplé
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- olívaolaj
- balzsamecet
- friss koriander
- 2 evőkanál túró
ELKÉSZÍTÉS:
1. A lencsét tedd egy edénybe, öntsd fel az alaplével, add hozzá a fokhagymát. Sózd ízlés szerint és főzd puhára. Ha kell, közben öntsd fel alaplével.
2. A puha lencsét locsold meg olívaolajjal és balzsamecettel, s keverj hozzá egy evőkanál korianderlevelet és a túrót.
SPENÓTOS TOFU VADRIZZSEL
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 40 PERC
HOZZÁVALÓK: (1 FŐRE)
- 15 deka vadrizs
- 10 deka tofu
- 5 deka friss spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál margarin
- só
- bors
ELKÉSZÍTÉS:
1. A rizst főzd kábé 20 perc alatt puhára. A tofut vágd kockákra.
2. A margarint az olívaolajjal hevítsd fel. Pirítsd meg a tofukockákat és add hozzá a zúzott fokhagymát és a spenótot. Főzd addig, amíg a spenót összeesik.
3. Sózd, borsozd ízlés szerint, és tálald vadrizzsel.
TABULÉ SÜLT KÁPIAPAPRIKÁVAL ÉS FRISS SPENÓTTAL
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 40 PERC
HOZZÁVALÓK: (1 FŐRE)
- 2 deci bulgur
- 2 kápiapaprika
- 1 marék friss spenót
- 4 deci alaplé
- 1 teáskanál kömény
- natúr joghurt
- harissa
ELKÉSZÍTÉS:
1. A paprikát vágd fel, kapard ki a magját és 220 fokon süsd meg.
2. Tedd zacskóba és kösd be 20 percre. Húzd le a paprika héját, vágd csíkokra.
3. A bulgurt öntsd fel alaplével, fűszerezd köménnyel és sóval. Főzd 20 perc alatt puhára.
4. Keverd a bulgurhoz a paprikát, szórd meg spenótlevelekkel.
5. Pár evőkanál joghurtot keverj el egy kevés harissával, azzal tálald.
TELJES KIŐRLÉSŰ SPAGETTI CITROMOS ZÖLDBABBAL
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 PERC
HOZZÁVALÓK:(1 FŐRE)
- 15 deka teljes kiőrlésű spagetti
- 15 deka zöldbab
- fél citrom héja
- 1 diónyi hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál mascarpone
- 1 deci sűrű tejszín (30–32 százalékos)
- olívaolaj
- só
- bors
ELKÉSZÍTÉS:
1. A zöldbabot vágd 2 centis darabokra és párold puhára.
2. A spagettit lobogó sós vízben főzd al dentére (kábé 8 perc).
3. A hagymát vágd apróra és párold meg 1 evőkanál olívaolajon. Add hozzá a zúzott fokhagymát és forgasd hozzá a párolt zöldbabot.
4. Öntsd fel tejszínnel és add hozzá a mascarponét. Sózd-borsozd ízlés szerint, reszelj hozzá friss citromhéjat és forgasd a megfőtt spagettihez. Azonnal tálald.
Nincs kedved sokáig a konyhában lenni? Mutatunk 7 könnyed augusztusi receptet!
7 könnyed augusztusi recept, ha nincs időd órákig a konyhában állni
Az ÉVA magazin írása.