A zuhanyzás utáni rossz szokás, aminek gombás fertőzés lehet a vége

Alberti Petra Bianka

Nem is gondolnád, milyen rosszat tesz, ha ezt az apróságnak tűnő lépést figyelmen kívül hagyod.

Gyors zuhany, ki a vízsugár alól, ímmel-ámmal megtörölközöl, félvizesen beleugrasz az aznapi szettedbe, fogmosás, smink, fésülködés, és már rohansz is a munkába, suliba. Ismerős ez a reggeli kép? Ha igen, egy valamit nagyon rosszul csinálsz! Ha úgy öltözöl fel, hogy előtte nem száradtál meg teljesen odalent, az nagyon rosszat tesz az intim egészségeddel. A zuhanyzás után rajtad maradt vízcseppektől félnedvessé vált fehérnemű a gombás fertőzés melegágya. A nyári időszak egyébként is kedvez a gombás fertőzés kialakulásának, a melegben fokozottabban izzadunk, és hajlamosabbak vagyunk nem teljesen megszárítkozni egy hűsítő zuhany vagy medencézés után.

forrás: Europress
Gombás fertőzés zuhanyzástól? Lehetséges!
Olvasd el ezt is!
Túl sokáig zuhanyzol?

„Az egészséges hüvelyben mindig megtalálhatóak jótékony gombák és baktériumok, ha ezeknek a természetes egyensúlya felborul, akkor lép fel fertőzés. A meleg, nedvesség, kidörzsölődés mind irritációhoz, majd a a hüvely pH értékének felborulásához vezethet, ebben a megváltozott környezetben pedig gyorsan elszaporodnak a gombák.” - magyarázza Dr. Jason James, a FemCare Ob-Gyn intézet vezető nőgyógyásza.

Ha te sem szeretnél kellemetlen pillanatokat, inkább törölközz meg odalent is alaposan, illetve zuhanyzás után várj legalább 5 percet, mielőtt felöltöznél – addig pont letudhatod például a fogmosást, arcápolást, de nyugodtan ki is sminkelhetsz, addig is törülközőbe csavarva száradhatnak a kényes részeid is.

Mit tehetsz még ezen felül, hogy elkerüld a gombás fertőzés veszélyét?

A strandszezonban is érdemes figyelni arra, hogy az átnedvesedett bikini alsó a lehető legkevesebb ideig maradjon rajtad, ha nincs lehetőséged gyorsan megszárítkozni a napon, inkább legyen nálad egy váltás bikini, amit felkaphatsz. Semmiképp ne vedd fel a ruhád a vizes fürdőruhádra hazafelé menet, hogy „majd útközben megszáradok”!

forrás: Europress
Nem éri meg a gombás fertőzés kockázata, inkább vigyél váltás bikinit

5 dolog, ami idő előtt tönkre teheti a fürdőruhádat

Olvasd el ezt is!
5 dolog, ami idő előtt tönkreteheti a fürdőruhádat

Egyébként pedig nyáron praktikus mindig pamut alsóneműt viselni, mert az jobban elvezeti a nedvességet. Emellett a szoros nadrágok, harisnyák helyett lehetőség szerint könnyed, jól szellőző anyagokat viselni.

forrás: Europress
Kényelmes, cuki, és még a gombás fertőzés esélyét is csökkenti

Mostantól te is figyelni fogsz a fentiekre?