Tényleg azért eszünk, mert unatkozunk?

V. Zsófi

Bizony! Viszont jó hír: most, hogy tudod, már tehetsz ellene!

A brit Lancashire Egyetem kutatása azt találta, hogy amikor az agyunk nem kap elég ingert, akkor unatkozni kezdünk. Egészen pontosan csökken a szervezetünk dopaminszintje, mely az agy jutalom- és örömközpontot irányítja. És mivel az evés megemeli a dopaminszintet, rögtön a nasizás jut eszünkbe megoldásként.
Azért szeretjük az ilyen kutatásokat, mert minél jobban ismerjük testünk működését, annál könnyebben tudunk változtatni káros szokásainkon.

Listába szedtük, mit tehetsz, ha legközelebb elönt az unalom érzése:

Győződj meg róla, hogy éhes vagy-e!

Nem szeretnénk rögtön kizárni, mert attól, hogy unatkozol, éhes is lehetsz. Ha valóban az vagy, és a főétkezés ideje még nem jött el, rágcsálj diót! Csodákat tesz az aggyal: fokozza a kognitív és motoros funkciók működését is.

Mozogj egy kicsit!

Az edzés (még ha csak azt is jelentse, hogy körbesétálod a háztömböt) elönti az agyadat új inspirációval. Egy másik 7 dolog, amit tudnod kell az arctisztításról

Meditálj!

Ha teheted, szánd ezeket az ihlettelen perceket elmélyülésre. Figyelj a légzésedre, próbálj meditálni, több kutatás is bizonyította már, hogy a különböző mindfulness technikák segítenek összpontosítani.

Csukd be a Facebookot!

Mind bűnösek vagyunk abban, hogy az unalmat a különböző közösségi média hírfolyamainak pörgetésével igyekszünk elűzni. No de bevált ez valaha? Sajnos azt nézni, hogy más mit csinál, nem tesz aktívabbá bennünket, ami azt illeti, rossz hatással van a személyiségünkre és károsan hat az önálló gondolkozásra.

Barátság agyi extrákkal

A Mitchigan Egyetem kutatása azt találta, hogy egy baráti beszélgetés javítja a kognitív funkciókat és a problémamegoldó képességet. Persze nem udvarias csevegésre gondolunk, hanem egy barátságos párbeszédre valakivel, akit kedvelsz, aki iránt érdeklődsz.

Kerüld el az unalomevést!


Van valamilyen bevált módszered az unalom elűzésére?