Ez történik a bőröddel, ha nem használsz fényvédő krémet

Joy.hu

Előre szólunk, hogy nagyon ijesztő lesz…

Felgyorsul az öregedés

Az UV-sugarak károsítják a bőr DNS-ét. Háromféle napsugárzás létezik: UVA, UVB és UVC. Az UVC nagy részét elnyeli a Föld légköre, így jóformán csak magasabb hegyvidékeken lehet mérni. Az UVB azonban már eléri a bőr legfelső rétegét, a felhámot.

Az UVA ennél is mélyebbre, az irháig hatol. Utóbbinak a fényrészecskéi bemerészkednekaz ott lévő fehérjékbe, sejtmembránokba és magába a DNS-be is. Előbbi pedig egyenesen a DNS-t célozza, mely egyre kevésbé lesz képes a hibátlan osztódásra, tehát a bőr megújítására.

Pluszmunka az immunrendszernek

Amint a bőr felső rétegének sejtjei érzékelik, hogy DNS-károsodás történt, elkezdenek olyan molekulákat „gyártani”, amik odahívják az immunsejteket segíteni. Erről a vérerek kitágulnak, amit már enyhe leégésnél is bőrpír és duzzanat formájában lehet érzékelni. Maga a folyamat az UV-hatás után 24-48 órával tetőzik, tehát sajnos messze nem sejthetedidőben, mikor érdemes fedett helyre húzódni.

Sötét foltok jöhetnek

A DNS-károsodás miatt a bőr sejtjei fokozott melanintermelésbe is kezdhetnek. Ez az az anyag, ami maghatározza a bőröd és a hajad színét – tehát a szép barnaságról is ő gondoskodik. A barnaság viszont nem véd meg a további bajtól, ezért mindig érdemes fényvédő krémet használnod.


Ilyenek például az Ewopharma Daylong termékek!