Nem vicc, tényleg! Estére alacsonyabb leszel 1-2 centivel

Joy.hu

Mindennap „összemegy” egy kicsit a tested…

… a jó hír viszont, hogy reggelre valószínűleg ismét visszaáll a rend. Ha hihetetlennek hangzik a dolog, könnyedén meggyőződhetsz róla: elég reggel és este is megmérni a magasságodat.

A jelentős eltérés oka tested egyik különleges alkotóelemében, a porcokban keresendő. Ezek olyan rugalmas állományú szövetek, amelyek támaszt nyújtanak, illetve a mozgathatóságot szolgálják.

Az esti „összemenésben” a gerincoszlopod 33 csigolyája közötti porckorongok játsszák a főszerepet. Talán bele sem gondoltál eddig, hogy ők minden mozdulatnál – még felállásnál, leülésnél és járás közben is – milyen jelentőségteljes feladatot látnak el.

Ugyanez egyébként a bokádra, a térdedre és a csípődre is érvényes, és nekik is van némi „beleszólásuk” abba, hogy hány centi vagy éppen.

A porcok térfogatát a sejtközötti állomány határozza meg, amely glükózaminból, kollagénből és kondroitinből áll. Ezeknek az anyagoknak a mennyisége nap közben csökkenhet, az utánpótlás pedig alvás idején épül be.

Az „összemenés” sokkal kevésbé sújtja azokat, akik rendszeresen végeznek nyújtó gyakorlatokat, valamint C- és E-vitaminban gazdagon táplálkoznak – ez a két vegyület ugyanis antioxidánsként védi a porcokat.


Te is tapasztaltad már a különbséget?