Mi történik az agyaddal, amikor déja vu-d van?

Joy.hu

„De hiszen ez egyszer már megtörtént!”

A déja vu franciául annyit tesz, hogy „már láttam”. A paramnéziának is hívott jelenség lényege, hogy egy jelenbéli tapasztalásról homályosan úgy rémlik, hogy volt már ilyen, de semmi konkrét emléked nincsen, ami bizonyítaná is ezt.

A dologra sokféle magyarázat van. Metafizikai érvelés szerint akár előző életbe való pillanatnyi visszapottyanásról is lehet szó, vagy akár egy jelről, ami bizonyítja, hogy az adott momentumnak kiemelt jelentősége van az életedben.

Szerencsére a déja vu testi hátteréről is egyre többet tudunk. Most például a Texas A&M University munkatársai jöttek rá egy érdekes dologra vele kapcsolatban, amikor éppen az epilepsziára vonatkozóan végeztek kutatásokat.

Rájöttek, hogy az epilepsziásoknál roham előtt gyakran „beüt” déja vu, mintha előre figyelmeztetne a veszélyre. Ennek nyomán sikerült kimutatni, hogy ugyanaz a hibás idegrendszeri működés okozza a déja vu-t, mint magát a rohamot.

Igen ám, de a „láttam már valahol” élményt rengetegen átélik – alighanem mindenki –, míg az epilepszia szerencsére viszonylag ritka betegség.

A kutatást vezető Michelle Hook professzor úgy magyarázza az összefüggést, hogy ugyanaz a gikszer játszódik le a halántéklebenyben a déja vu során, mint egy epilepsziás rohamnál, csak a betegségben szenvedők valamiért sokkal érzékenyebben reagálnak rá.


Hú, ez elég meredeken hangzik, igaz?