Ezzel az 50 egészséges élelmiszerrel megmenthető a Föld!

Menyes Barbi

Egyre többen hívják fel a figyelmet a Föld érdekében történő tudatos élelmiszerfogyasztásra. Nemrég el is készült annak az 50 tápláló élelmiszernek a listája, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.

Mennyire táplálkozunk változatosan? Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (Food and Agriculture Organization, FAO) felmérése alapján nem eléggé, ráadásul az egyoldalú táplálkozás sokkal komolyabb hatásokkal járhat annál, mint hogy egyszerűen csak unjuk a főétkezéseinket.

Meglepő, de igaz: az emberek nagy részénél a tápanyagbevitel 75 százaléka csupán 12 mezőgazdasági terményből és öt állatfajtából áll össze, noha több mint 20 000-féle, emberi fogyasztásra alkalmas növényfajtát ismerünk.

Olvasd el ezt is!
Kattanj rá az uborkára!

Sokkal, de sokkal változatosabban kellene étkezni!

Az egyoldalú táplálkozás egyrészt nem egészséges, hiszen így nehezebb mindazokat a vitaminokat és nyomelemeket bevinnünk, amelyekre szükségünk van. A másik nagyon fontos dolog pedig az, hogy ez a fajta étkezés a Föld egészségét sem támogatja, hiszen újra és újra ugyanazokat a növényeket vetjük, termesztjük és fogyasztjuk, ezzel viszont veszélyeztetjük az élelmiszerellátás biztonságát - az ilyen típusú növénytermesztés kevésbé áll ellen a kártevőknek vagy a klímaváltozás hatásainak.

Olvasd el ezt is!
Így nem kell lemondanod a klasszikus magyaros ételekről, ha figyelsz a súlyodra

Mi lenne a megoldás?

A Knorr a WWF brit szervezetével, valamint elismert tudósokkal, dietetikusokkal és mezőgazdasági szakértőkel együttműködve összeállította „A jövő 50 élelmiszere” című jelentést. A kiadványban 50 tápláló növényi alapú, a tápértéke és a relatív környezeti hatása alapján kiválasztott élelmiszer szerepel, a kaktusztól a fodros kelig, a petrezselyemgyökértől a tökvirágig. Vannak köztük mindennapos összetevők, és kevésbé közismertek is. Több alternatíva a hasonló növényeknél magasabb terményhozammal kecsegtet, így a kistermelők számára vonzóbb választást jelent, több növényfaj pedig a zord időjárási és környezeti körülményeket tűri jól: ezek felbecsülhetetlen értéket képviselnek a klímaváltozás miatt egyre bizonytalanabbá váló körülmények között.

Olvasd el ezt is!
Nincs mese: mostantól még több almát és színes gyümölcsöt kellene enned

Ha kíváncsi vagy, mely 50 élelmiszert kellene a jövőben sokkal gyakrabban fogyasztani, kattints a Runner's World cikkére!

Nézd meg a galériánkat - 10 kép
Lédús zöldségek, amelyek pótolják a vízivást