5 „egészséges” étel és ital, ami állandó gyulladást okozhat
Pedig látszólag egyikkel sincs gond…
1. Bolti teljes kiőrlésű kenyér
Cukor- és adalékanyag-tartalma révén serkentheti a citokinek termelődését a szervezetedben. Ezek olyan jelzőmolekulák, amik a sejtek közötti kommunikációban vesznek részt, és nagy szerepük van a gyulladásos folyamatok kialakulásában.
2. Szójatermékek
Előfordulhat, hogy gátolják a jód felszívódását, amivel növelik a pajzsmirigyproblémák kockázatát. Emellett a szójafehérje például elősegítheti a nitrozaminok képződését, amivel károsítja a sejteket.
3. Light üdítő
A mesterséges édesítőszerektől már több ízben is sikerült bebizonyítani, hogy rendszeres és nagymértékű fogyasztásuk glükóz-intoleranciát okozhat, ráadásul bélgyulladást is.
4. Magolaj
A napraforgó- és a repceolaj összességében nem elvetendő zsiradékfajta, de érdemes őket mással is kombinálni, mert nem megfelelő arányban van jelen bennük az omega-3 és 6 zsírsav.
5. Zsírszegény gyümölcsjoghurt
Jó, ha mindig megnézed a címkét, mert ha nem vagy elég óvatos, olyat is választhatsz, aminek nagy része mesterséges édesítőszer és adalékanyag – valódi gyümölcsöt pedig alig látott.
Te gyakran fogyasztod ezeket?