5 betegség-megelőző ételcsoport, amiből neked is enned kell
Védenek a szívproblémák, a cukorbetegség és bizonyos rákfajták ellen.
1. Leveles zöldségek
Igazi tápanyagbombák. Olyan vegyületeket tartalmaznak, amik védik az ereket, illetve segítenek kiegyensúlyozni a vércukorszintet. Egyél annyi salátát, spenótot, rukkolát és társaikat, amennyit csak bírsz, hiszen tele vannak folsavval plusz kalciummal, ráadásul egy kis omega-3 is található bennük!
2. Hüvelyesek
A babfélék és a többiek a legegészségesebb szénhidrátforrások közé tartoznak, továbbá fehérje-alternatívát jelentenek a vegetáriánusoknak. Lassan szívódnak fel, ezért jót tesznek a vércukorszintnek, oldódó rosttartalmuk csökkenti a HDL koleszterint és a trigliceridet, zsírsavaik pedig hatékonyak a vastagbélrák megelőzésére.
3. Hagymafélék
Vörös-, lila-, póré-, új-, snidling… Válassz közülük bátran, hiszen az eddig felsorolt előnyökön kívül még az immunrendszerrel is csodát tesznek! Mérhetően mérsékelik az emésztőrendszeri rákbetegségek veszélyét, mivel segítenek a méregtelenítő folyamatokban és gátolják a rosszindulatú sejtszaporulatot.
4. Gombák
Akármelyik fajta mellett döntesz, helyesen teszed – persze, ha nem pont valamelyik mérgezőn akad meg a szemed. Még gyulladáscsökkentő és DNS-védő fajta is van közöttük. Aromatáz-gátló hatásuknak köszönhetően korlátozzák az ösztrogéntermelést, védelmet nyújtva ezáltal egyes mellrákfajták ellen.
5. Bogyós gyümölcsök
Biztos hallottad már, hogy az eper, a málna, az áfonya és rokonaik a szuperételek közé tartoznak. Hemzsegnek az antioxidánsoktól – köztük a flavonoidoktól –, valamint a vitaminoktól. Ezek még a szervezet saját antioxidáns-termelését is elősegítik, ami jelentős szívvédő és rákmegelőző hatást jelent, sőt még az idegrendszeri motoros koordinációnak és a memóriának is jót tesz.
Ugye, te is szereted őket?