Minden, amit a B12-vitamin hiányáról tudnod kell

Joy.hu

A tünetekből talán pont magadra ismersz...

A B12-vitamin – vagy más néven kobalamin – olyan létfontosságú vegyület, amit a tested nem tud magától előállítani, így táplálék útján kell fedezned a szükségletet. Ez napi 2,5 mikrogramm, régen csak 1-et javasoltak.

Vegetáriánusoknál, várandósoknál, vérszegényeknél és emésztési problémákkal küszködőknél különösen gyakori a hiánya, ami sajnos az idegrendszerre, illetve a vérképzésre is kihat.


Mik a tünetek?

– Fáradtság,
– sápadtság,
– gyakori nyálkahártya-sérülések (pl. sebek a szájban),
– szorongás és bizonytalanságérzet,
– szédülés,
– memóriagondok,
– depresszió,
– étvágytalanság,
– szívremegés,
– légszomj,
– kéz- és lábzsibbadás.


Miért veszélyes?

A B12-vitamin vízben oldódik, ami azt jelenti, hogy a szervezeted nem tudja tárolni. A szükségtelen mennyiség kiürül, és másnap új adagot kell belőle bevinni. A sokáig fennálló hiány maradandóan károsíthatja az idegeket.


Hogyan tudod pótolni?

A hús, a hal és a tojás – tehát az állati fehérje – a leggazdagabb B12-vitamin forrás, ám az élesztőben és a tengeri algában is megtalálható. A vegán diéta követőinek általában rögtön étrend-kiegészítőt javasolnak, miután egyszerű vérvétellel beigazolódik a gyanú.


Ha úgy érzed, veszélyben vagy, irány az orvos!