4 étel, amit semmiképp ne fogyassz nyersen
Csak óvatosan, mert a bab és a burgonya is okozhatnak kellemetlen meglepetéseket.
Manapság már annyi étkezéssel kapcsolatos trend van, hogy az ember azt se tudja, mit egyen. Nehéz eligazodni a táplálkozási tanácsok erdejében, az alábbiakban mi azokat az ételeket szedtük össze, amiket nem ajánlatos nyersen elfogyasztani.
1. Vesebab
Akár négy-öt szem is heves reakciót válthat ki, könnyedén hasmenéssel és hányással kell számolnunk, ha nyersen dobunk be pár szemet. A zöldségben található lektin kis mennyiségben is mérgező lehet, éppen ezért érdemes 4-5 órán keresztül vízben áztatni a babot fogyasztás előtt. Ezt követően körülbelül harminc percen át kell főznünk a zöldséget, aztán már ehetjük is.
2. Burgonya
A krumpliban található szolanintól is be lehet rosszulni, arra érdemes figyelni, hogy ne zölden essünk neki a burgonyának. A nyers krumpli egyébként is puffaszt, úgyhogy érdemes tartózkodni tőle.
3. Liszt
Olyan baktériumokat tartalmazhat, amik betegséget okoznak. Csomagolás előtt nem semmisítik meg 100%-ban a káros baktériumokat, úgyhogy nem érdemes kockáztatni.
4. Rebarbaralevél
A zellerre hasonlító részt nyugodtan megehetjük, de a levelek oxálsavat tartalmaznak, ami vesebántalmakat eredményezhet, illetve szélsőséges esetben akár halált is okozhat, de ehhez mondjuk óriási mennyiségben kell fogyasztani a levelet.
A cikk eredetileg a menshealth.hu oldalon jelent meg.
Olvasnál még a témában?
Dehogy maradsz éhen! Íme a 7 legtáplálóbb zöldség a dietetikusok szerint