3 mennyei görögdinnyés recept, amit imádni fogsz!
A nyár nem lehet teljes görögdinnye nélkül – ugye, ebben egyetérthetünk?! Amellett, hogy isteni íze van, kiválóan hűsít minket a forró napokon, és nem mellesleg az élettani hatásai is igen kedvezőek! Mutatunk is 3 szuper receptet, ha kicsit felturbóznád ezt a finomságot!
Talán nem is gondolnád, de a görögdinnye 90-95%-ban vízből áll, emiatt alacsony kalória-, fehérje-, zsír- és szénhidrát tartalmú gyümölcs. Magas víztartalmának köszönhetően kiváló vízhajtó – korábban gyógynövényként tekintettek rá előbb említett tulajdonsága miatt. És hogy mi van még benne a „vízen” túl? Rengeteg vitamin! Többek között igen gazdag A, B1, B2, B5, B6 és C-vitaminban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, valamint magas a foszfor, cink, vas és szelén tartalma is.
Görögdinnye & Feta saláta
Hozzávalók:
- 400 g görögdinnye
- 200 g feta sajt
- 1 kígyóuborka
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 ek. vörösborecet
- 1 ek. olívaolaj
- só
- néhány menta levél
A dinnyét magozd ki (de talán jobb ötlet rögvest magszegény dinnyét választani), és vágd kockára. Az uborkát és a feta sajtot darabold mellé, majd a vékony szeletre vágott lilahagymával együtt keverd az egészet alaposan össze. A vörösborecet, az olívaolaj és a só hármasából készíts egy laza dresszinget, majd locsold meg vele a salátát. Végezetül pedig hintsd meg egy kevéske friss mentalevéllel.
Görögdinnye caprese
Hozzávalók:
- 400 g görögdinnye
- 150 g mozzarella
- bazsalikom levelek
- balzsamecet
A magozott dinnyét, illetve a mozzarellát vágd vékonyabb szeletekre, és szépen halmozd őket egymásra őket úgy, hogy megtoldod őket egy-egy friss bazsalikomlevéllel. Majd öntsd nyakon az egészet egy kis balzsamecettel és már kész is vagy!
Hideg görögdinnye leves
Hozzávalók:
- 600 g (magozott) dinnye
- 2 ek. lime lé
- 300 ml kókusztej
- 1 marék kókuszpehely
- ½ rúd vanília kikapart belseje
- édesítőszer ízlés szerint
- 150 g áfonya
A görögdinnyét darabold fel, majd tedd mixerbe és add hozzá a kókusztejet, a kókuszpelyhet, a lime levet, valamint a vanília kikapart belsejét. Ha kellően elegyítetted az alapanyagokat, akkor kóstold meg, és édesítsd a szád íze szerint, majd mehet is hűtőbe egy éjszakára. Az áfonyaszemeket pürésítsd egy kevéske vízzel (kb. 2 ek.), illetve édesítsd ízlés szerint, majd tálaláskor díszítsd az így kapott finomsággal a levest.
Ha pedig szükséged lenne még néhány magas víztartalmú gyümölcsre, akkor csekkold a galériát!
Magas víztartalmú gyümölcsök, amelyek megmentenek, ha nem szeretsz sok vizet inni