3 egészségguru elárulta a kedvenc saláta receptjét, ami teljesen eltér a megszokottól

Unsplash/Brooke Lark
Besenyei Bianka

Ilyet még biztosan nem kóstoltál, úgyhogy mindenképp megér egy próbát!

A saláta szóra lehet, hogy neked is egy halom zöldség jut eszedbe, ami, ha nem jó minőségű és nincs jól elkészítve, semmilyen ízélményt nem ad. Pedig van élet az unalomig ismételt és száraz salátástálakon túl is, amire érdemes rákattanni és beiktatni a heti menübe, ugyanis rengeteg pozitív hatást gyakorol a szervezetre magas vitamintartalma miatt. Ha pedig sikerül a zöldségekből ínycsiklandó és ízletes ételt varázsolni, máris könnyebben fogyasztod el őket. Ebben segítenek az egészségguruk, akik nemcsak pontosan tudják, mire van szüksége a szervezetnek, hogy minden tápanyagot megkapjon, de segítenek abban is, hogy finomat egyél. Erre pedig tökéletes példa az alábbi 3 különleges recept, amit imádni fogsz!

Olvasd el ezt is!
Gyümölcs a salátába? Miért ne? 3 recept, amiért odáig leszel

A zöldek ereje

„A kedvenc salátám tojásból, babból és mindenféle zöldből áll. Könnyű elrontani a salátákat azzal, hogy végeredményben nem telítenek el eléggé, így az ember hamar éhesnek érzi magát utánuk. Ez nem egy ilyen recept: biztosítja, hogy megfelelő tápanyagot kapj a jó emésztéshez, elegendő energiát ad, hozzájárul a pihentető alváshoz és a hosszútávú egészséghez”

-

– írja McKel Kooienga dietetikus a blogján.

Recept
Elkészítési idő: 15 perc
1 személyre
Tojásos, babos tápláló zöld saláta
Hozzávalók
  • 2 csésze választott saláta
  • 1 csésze párolt brokkoli
  • 1 csésze főtt bab
  • 2 db főtt tojás
  • 1/2 érett avokádó
  • 1/2 csésze csíra
  • 1 csipet só
  • kevés bors
  • választott salátaöntet
1. lépés
Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajjal süsd a tojást a kívánt állagúra ). Ízesítsd tengeri sóval és fekete borssal.

2. lépés
Amíg a tojás sül, a brokkolit enyhén párold meg. Ha főtt konzerv babot használsz, akkor alaposan öblítd le a babot, ellenkező esetben kövesd a szárított bab főzésének hagyományos módját.

3. lépés
Mehetnek a tányérba a hozzávalók: az alapot a zöld saláta adja, amit locsolj meg egy kis öntettel. Halmozd a tetejére a főtt babot, párolt brokkolit, szeletelt avokádót, csírát, valamint fűszerezd sóval és borssal.

Pizza vagy saláta? Mindkettő!

„A kedvenc salátám valójában egy „pizza” salátával és öntettel. Ez a könnyű saláta cukkiniből, rukkolából, paradicsomból, bazsalikomból és ricotta sajtból készül, és egészséges omega-3-at tartalmaz. Nem illik bármilyen sali a pizzára, én így eszem”

-

– vallja Dj Blatner dietetikus a blogján.

Recept
Elkészítési idő: 15 perc
2 személyre
Pizzasaláta
Hozzávalók
  • teljes kiőrlésű torillák
  • 1 db nyers, vékonyra szelt cukkíni
  • 1 bögre rukkola
  • pár szem paradicsom
  • néhány levél bazsalikom
  • 100 gramm ricotta
  • 4 evőkanál lenmagolaj
  • 4 evőkanál friss citromlé
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • bors
  • 1 derezd fokhagyma
1. lépés
Süsd vagy grillezd meg a tortillákat, hogy ropogós tésztát kapj.
2. lépés
Szeleteld fel a zöldségeket és keverd össze az öntet hozzávalóit: a lenmagolajat, a citromlevet, a fokhagymát, a mustárt, a sót és a borsot.
3. lépés
Halmozd a tortilla tetejére a zöldségeket és a sajtot, majd locsold meg az öntettel és kész is a finom saláta.

Színkavalkád

„Ez a lazacos saláta az abszolút kedvencem, mert megüti a mércét: tele van tápanyaggal, textúrával és ízekkel. A rostok, zöldek és a fehérjét tökéletes egyensúlyát adja. A fehérje a kiváló minőségű fehérjéből és az edamame babból származik, és ha már elkészíted a halat, utána a saláta pillanatok alatt összeáll”

-

- írja May Zhu dietetikus az Instagram oldalán.

Recept
Elkészítési idő: 20 perc
1 személyre
Mennyei lazacsaláta
Hozzávalók
  • 250 gramm lazac
  • 1 evőkanál avokádó olaj
  • 1 csésze barna rizs vagy quinoa
  • 1 csésze bébi spenót, apróra vágva
  • ⅓ csésze edamame
  • ¼ csésze mandarin
  • ¼ csésze vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál szeletelt mandula
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • , 1 evőkanál szezámmag
  • 1,5 evőkanál rizsecet
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 5 evőkanál szójaszósz
1. lépés
Keverd össze a lazacpáchoz tartozó hozzávalókat: 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál reszelt gyömbért, 1 teáskanál fokhagymaport és 1 evőkanál juharszirupot.
2. lépés
Itasd fel a lazac nedvességét papírtörlővel és vágd kockákra. Add hozzá lazacot a páchoz, és egyenletesen kend be vele. Fedd le és tedd a hűtőbe 30 percre.
3. lépés
Közben egy külön tálban keverd össze a salátaöntethez szükséges összes hozzávalót, és tedd félre: vagyis a 3 evőkanál szójaszószt, a 2 evőkanál szezámolajat, az 1 evőkanál szezámmagot, az 1,5 evőkanál rizsecetet és az 1 evőkanál juharszirupot.
4. lépés
Egy tapadásmentes serpenyőbe csepegtess egy kis olajat, és hevítsd közepes-magas lángon. Ha felforrósodott, add hozzá a lazacot, és süsd 5 percig, vagy amíg a lazac meg nem sül.
5. lépés
Egy nagy keverőtálban keverd össze a rizst, a spenótot, az edamame -t, a hagymát és a mandulát. Add hozzá az öntetet és forrald fel, amíg egyneművé nem válik.
6. lépés
Tálalás előtt még add hozzá a citrusféléket is.

Ezt is csekkold le!

Nézd meg a galériánkat - 8 kép
8 recept sztároktól, amit most te is kipróbálhatsz