Egy újabb jó ok, hogy 2020-ban végre kipróbáld a mediterrán étrendet!

Getty Images
Menyes Barbi

A mediterrán étrend nemcsak a szívre és a teljesítményre van jótékony hatással, de a legújabb kutatások szerint még egy fontos dolog miatt érdemes az életünk részévé tenni ezt a fajta étkezést.

A mediterrán diétáról már korábban is bebizonyosodott, hogy egy nagyon hatékony módja az egészségmegőrzésnek: kutatások szerint lassítja az öregedést, jelentősen csökkenti a szívbetegségek kockázatát, a depressziót. Most pedig egy új kutatás szerint még az öregedéssel járó hallásvesztésben is nagy segítséget nyújthat.

Olvasd el ezt is!
Jó, jó, kell a pihenés nap közben, de nagyon nem mindegy, mennyi!
forrás: GettyImages

Az American Journal of Epidemiology szaklapban közzétett kutatás 3000, az 50-es,60-as éveikben lévő nőket vizsgált. Ez a 3000 nő mind részese volt a Nurses’ Health Study II közel 100.000 nő életét vizsgáló nagyon átfogó, étrenddel, életmóddal, egészségi állapottal kapcsolatos felmérésnek.

A halláskárosodás vizsgálatához a kutatók három évig végeztek teszteket az étkezéssel és a hallásérzékenységgel kapcsolatban. A tanulmány végére a részt vevők 19% -a alacsony frekvenciájú halláscsökkenést szenvedett, 38% -uknak volt középfrekvenciás halláskárosodása - ez már problémákat jelent a normál hangerővel lejátszott TV-műsor hallása esetén - és közel felének magas frekvenciájú hallásvesztés - vagyis nekik már nehéz volt a normál beszéd megértése is.

Olvasd el ezt is!
Nem csak a nyújtás a fontos: 5 dolog, ami nagyon kell az edzés utáni regenerációhoz

A kutatás eredményei kifejezetten érdekesek voltak - ha kíváncsi vagy, kattints a Runner's World cikkére!

Nézd meg a galériánkat - 3 kép
3 lehetséges ok, amiért akárhogy edzel és diétázol, nem lesz laposabb a hasad