Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Miért használjuk még mindig a Facebookot, ha tényleg annyira kínos?

Miért használjuk még mindig a Facebookot, ha tényleg annyira kínos?
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek április 30-án véget ér egy 15 éve tartó átok: fantasztikus év vár rájuk!

A következő csillagjegyek végre örökre leszámolhatnak az évek óta tartó nehézségekkel! Már nagyon régóta vártak erre a pillanatra!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Olvasd el!

Heti horoszkóp április 29-május 5.: a Bikákra nagy változás vár, az Oroszlánok ügyei a lehető legjobban alakulnak

A csillagok az előtted álló hétre is tartogatnak bőséggel izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

3 csillagjegy, aki akkor is randizik valakivel, ha az házas: így nagyobb számukra a kihívás

Ez a három csillagjegy akkor sem hátrál meg, ha a kiszemeltje házas. Nézd meg, kik ők!

Olvasd el!

"Kevesen bocsátanák meg azt, amit anyósom tett az esküvőnkön" - A legtoxikusabb dolgok, amiket egy lagzin csináltak

Volt, akinek az anyósa 15 év után is arra buzdította a fiát, hogy váljon el, mert ez a kapcsolat nem működik... szerinte.

Olvasd el!

4 étel és ital, ami képes elmulasztani a legdurvább migrént is

A migrénes roham elképesztően kellemetlen állapot, ami lüktető fejfájással, hányingerrel, hányással, de akár látászavarral járhat. De az étrendünk megváltoztatásával felvehetjük vele a harcot!

Olvasd el!

9 sztárpár, akik egy sorozat forgatásán szerettek egymásba

Igen gyakori, amikor az emberek a munkahelyükön habarodnak a kollégájukba, ami aztán egy forró kalanddal vagy egy kapcsolattal teljesül be.

Facebook
Twitter
Pinterest
Egy hollywoodi sztár karrierje sem élne túl annyi nyilvános botrányt, mint ahányat a Szilikon-völgy óriási techcége túlélt. Etikai, politikai és jogi értelemben is problémás a Facebook működése, az átlagembernek mégis nehéz rászánnia magát, hogy hátat fordítson neki. De miért olyan lehetetlen a küldetés?

Azt mondják, már csak a boomerek meg az idősek használják a Facebookot, és nem csak azért, mert a Cambridge Analytica-botrány óta féltik a személyes adataikat vagy mert sehol máshol nem terjed annyi fakenews, mint itt, hanem mert már nem köti le a fiatalok figyelmét. Bár megalakulása óta folyamatos növekedés jellemezte a techcéget, az elmúlt hónapokban visszafordíthatatlannak tűnő fordulat jött. 2021 utolsó három hónapjában naponta átlagosan félmillió felhasználó törölte a profilját az oldalon, a részvények pedig egy ponton 25%-ot estek, ami 240 millió dollárt vont le a piaci értékéből (nem értek a tőzsdéhez, de ez nagyon sok pénznek tűnik még az alapító-tulajdonos, Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg vállalkozó, programozó 11cikk 3galéria 0videó Még több róla szemével nézve is). A TikTok mindeközben irtó gyors tempóban a világ legnépszerűbb applikációjává vált, megelőzve ezzel nem csak a Facebookot, de még a Google-t is. A világ leginkább hozzáértő elemzői szerint tényleg nagy a baj: ha a korábbi botrányok nem is hatották meg az átlagfelhasználót, a TikTok berobbanása meghozta a kegyelemdöfést a haldokló Facebooknak.

A Z-generáció tagjai már csak elvétve használják a közösségi oldalt, és az sem segít a Facebookon, hogy próbál felzárkózni a trendekhez: a céghez tartozó Instagram felületén például bevezették nemrég a Reel funkciót, ami azt jelenti, hogy a feedünkben azóta random rövid videók jelennek meg, pont mint a TikTokon, egy FB-meetingről kiszivárgott memo szerint pedig hamarosan az általunk követett emberek mellett ajánlott profilok is megjelennek majd a falunkon, szintén a nagy kínai app mintájára. A furcsa az az egészben, hogy a TikTok valójában nem egy közösségi oldal, hanem egy szolgáltatás, amin rövid videókat nézhetünk és oszthatunk meg, elvileg tehát nem kellene, hogy konkurenciát jelentsen. Csakhogy a felhasználói viselkedés is változik: úgy tűnik, a Z-generáció figyelmét jobban lekötik a szórakoztató videók és szívesebben használják kapcsolattartásra és -építésre ezt az app-et meg a Snapchatet, mint a boomerek a leharcolt Facebookot.

A probléma az, hogy mi, akik mégis csak a FB-on szocializálódtunk, és jó eséllyel több mint 15 éve használjuk napi szinten, nehezen szakadunk el tőle, akkor is, ha ugyanúgy rácsúsztunk a TikTokra, mint a tinik. Néhány huszonéves és harmincas ismerősömmel beszélgettem arról, miért használják még mindig a közösségi oldalt – és az egyikünk elmondta azt is, mikor döntött úgy, hogy végleg törli a profilját.

Kép
forrás: Unsplash

1. „Hiányoznának az ismerőseim”

Bár a legjobb barátaiddal meg a családtagjaiddal nyilván egyébként is tartanád a kapcsolatot, mégis jó érzés látni, miket posztolnak – pláne, ha keveset látod őket a valóságban. Csilla (29) négy éve él Skóciában és sokat jelent neki, ha látja, hogy a rokonai vagy a barátnői posztolnak magukról egy-egy képet. „Igaz, hogy csak a képernyőn látom őket ilyenkor, de mindig nagyot dobban a szívem, ha felbukkannak” – mondja. Lehetnek olyan távolabbi ismerőseid is, akiket nem hívnál fel havi rendszerességgel sem, de szereted látni, mi van velük épp, akár azért, mert cuki a golden retriever-jük, akár azért, mert szellemesen kommentálják az aktuális politikai történéseket.

2 – „Meg akarom őrizni az emlékeimet”

A Facebook annyira hozzánk nőtt, hogy sokunk számára a profiltörlés felérne egy ötödik végtag elvesztésével. „Szeretem, hogy felugrik a falamon az évfordulók alkalmával egy-egy fontos vagy totál dilis emlék – meséli a 30 éves Klaudia. – Annyi változáson mentem keresztül az elmúlt tizenvalahány évben, és ennek ott egy sor lenyomata a Facebook-profilomban: gimis kori kommentek, előnytelen fotók, amiken betaggeltek, és a szívemnek fontos lájkok olyan emberektől, akiket végleg elveszítettem.” Persze archiválhatod és letöltheted a teljes Facebook-történelmedet, de érthető, ha ez nem ugyanolyan számodra, mint az interaktív platformon nézegetni.

3 – „Nem emlékszem senki szülinapjára”

Ezt az érvet nem is kell magyarázni – bármennyire is káros és gáz a Facebook, nagyon hasznos funkció, hogy mindig emlékeztet az ismerőseid születésnapjára, láthatod az eseményeket, amelyeken részt vesznek, és persze megszokott az is, hogy egy-egy bulit zárt Facebook-csoportban szerveznek meg az emberek. Aki törli magát, az egy csomó részletről lemarad.

Kép
forrás: Photo by Austin Distel on Unsplash

4 – „A profilommal lépek be más oldalakra”

A közösségi oldal-felületeink és applikációnk keresztbe-kasul össze vannak kötve, és ha a FB kiesik ezek közül, akkor egy sor app-hez megszűnik a hozzáférésed. Igen, most elsősorban a Tinderről beszélünk, amit nem is lehet használni, ha nincs Facebook-profilod! „A kajarendeléstől kezdve a taxihíváson át a GoodReads-profilomig mindenhez ezt a fiókomat használom – meséli Klaudia. – Egyszer nekiálltam regisztrálni külön-külön az oldalakhoz, hogy ne férjen hozzá a világ összes cége a Facebookon tárolt adataimhoz, de egy ponton feladtam. Azt hiszem, a Disney Emoji játék volt a mélypont, amiben az összes pontomat és elnyert emojimat elveszítettem volna, ha új profilt regisztrálok. Mindennek van határa!”

5 – „Ufónak számítok, ha nem vagyok elérhető a Facebookon”

„Ha az embernek munkahelye van vagy iskolába jár, akkor addig, amíg nem születik meg egy ugyanilyen széleskörben használt közösségi oldal, addig egyszerűen kikerülhetetlen a Facebook” – mondja Fanni (33), aki a mentális egészsége megőrzése érdekében egyszer féléven át élt FB nélkül, de kénytelen volt újra regisztrálni, mert a gimnáziumban, ahol tanít, minden kommunikációt ezen a platformon folytattak a többiek. „Azt láttam, hogy a diákok is csak a kapcsolattartásra használják az oldalt, de egyéb funkcióit nem használják, úgyhogy én is visszafogom magam, még profilképem sincs.” Hozzáteszi: „elfogadtam, hogy a Facebook a mindennapjaim szükséges része, de amennyire csak tehetem, nem ezen élem az életem és figyelek arra, hogy ne hasson rám károsan.” Ez jó stratégiának tűnik, de a közösségi oldal történetét ismerve, még így is kihívás lesz!

TOP 4 FB-botrány

18 éves története alatt a Facebook mindenki kedvenc új FarmVille-s start-upjából megkerülhetetlen jelenséggé, majd romboló óriássá vált.

Íme a 4 legdurvább botrány, ami amiatt a jövőben remélhetőleg számolni fog a cég.

Galéria / 4 kép

TOP 4 Facebook botrány

Megnézem a galériát

Ez a cikk a JOY magazinban jelent meg.

Olvasnál még a témában? Akkor katt a galériára!

Galéria / 5 kép

5 híres magyar szülő, akik szigorúan óvják a gyermekeiket a közösségi médiától

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

A SPAR kényelmi termékeivel időt és pénzt is spórolhatsz!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Kép

9 sztárpár, akik egy sorozat forgatásán szerettek egymásba

Igen gyakori, amikor az emberek a munkahelyükön habarodnak a kollégájukba, ami aztán egy forró kalanddal vagy egy kapcsolattal teljesül be.

Kép

"Kevesen bocsátanák meg azt, amit anyósom tett az esküvőnkön" - A legtoxikusabb dolgok, amiket egy lagzin csináltak

Volt, akinek az anyósa 15 év után is arra buzdította a fiát, hogy váljon el, mert ez a kapcsolat nem működik... szerinte.

Kép

A 30 napos manifesztációs kihívás, ami az EGÉSZ életedet megváltoztathatja

Ha egy hónapon át követed a Dr. Joe Dispenzáról elnevezett challenge-et, alapjaiban megváltozhat az életed és elérheted a céljaidat!

Kép

Ez a magyar zöldség, amiért megőrülnek külföldön: 8 jótékony hatása, ami miatt fogyaszd bőséggel

Sokan nem is gondolnák, de valósággal megőrülnek külföldön a magyar termesztésű tormáért. Ezzel szemben itthon nem gyakran fogyasztjuk, jellemzően csak húsvétkor, esetleg karácsonykor kerül az asztalra az ízletes zöldség. Azonban eláruljuk, nem csak az ünnepek alatt érdemes fogyasztani ezt a népszerű ételt, ugyanis számos jótékony hatása van, ami miatt érdemes beépíteni az étrendedbe.

Kép

Hírességek bizarr (és kifejezetten egészségtelen) diétái, amiket egy film kedvéért vállaltak be

Egy szerepért mindent? A sztárokat még a legszürreálisabb diéták sem rettentik el attól, hogy a lehető leghitelesebben hozzák a rájuk osztott szerepet.

Kép

Heti horoszkóp április 29-május 5.: a Bikákra nagy változás vár, az Oroszlánok ügyei a lehető legjobban alakulnak

A csillagok az előtted álló hétre is tartogatnak bőséggel izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!