Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

A cseresznye 6 fantasztikus hatása, amit most feltétlenül használj ki!

cseresznye, gyümölcs, egészséges táplálkozás,
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek sok idő után megoldódnak a pénzügyi gondjai: igazi gazdagság vár rájuk!

Néhány csillagjegy egy nagyon nehéz időszakot fog hamarosan lezárni, aminek következtében végre megoldódnak a pénzügyi gondok is!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Olvasd el!

Heti horoszkóp május 6-12.: a Bikáknak érdemes óvatosabban kockázatokat vállalniuk, az Oroszlánoknak komoly feladatot kell teljesíteniük

A csillagok az előtted álló hétre is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

A rák 8 korai jele, amit sokan nem ismernek: a köhögés és az állandó fáradtság is figyelmeztető tünet

Sok esetben a ráknak nagyon szokatlan, meglepő jelei vannak, amelyeket sokan nem ismernek, pedig fontos, hogy időben felismerje mindenki!

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 6.: a Mérlegek vitás helyzetbe kerülnek, a Nyilasok fontos döntést hoznak meg

A csillagok a hét első napjára is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Olvasd el!

Így segít az őrangyalod abban, hogy meggazdagodj 2024-ben a csillagjegyed alapján

Minden csillagjegyhez tartozik egy őrangyal, és most azt is eláruljuk, hogy a saját őrangyalod hogyan fog segíteni meggazdagodni ebben az évben.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy őrangyal fog segíteni a céljai elérésében májusban: minden sikerülni fog nekik, amibe belevágnak!

Nekik a május egy fantasztikus hónap lesz.

Facebook
Twitter
Pinterest
A cseresznye az egyik legkedveltebb gyümölcs ilyentájt. A csodaszép, piros, fekete, sárgás szemeket ebben az időszakban lehet leginkább élvezni!

Merthogy nemcsak finomak, de vitaminokat, ásványi anyagokat és hasznos növényi vegyületeket is tartalmaznak. Rengeteg fajtája van, melyek érési ideje közt több hetes a csúszás, ennek is köszönhető, hogy május-június hónapokban folyamatosan lehet frissen érett cseresznyét találni a piacokon. S ami miatt nagyon is megéri fogyasztani…

1. Magas tápanyagtartalom

A cseresznye csonthéjas gyümölcs, amely többféle méretben, színben és ízben kapható. Ízvilága a fanyarabb és a rendkívül édes, tehát magas gyümölcscukrot tartalmazó skálán mozog. Színük a sárgától a mélyfeketés-vörösig változhat. Abban viszont az összes változata megegyezik: rendkívül táplálóak és tele vannak rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Egy csésze (154 gramm) édes, nyers, magozott cseresznye a következőket tartalmazza:

Kalória: 97
Fehérje: 2 gramm
szénhidrát: 25 gramm
Rost: 3 gramm
C-vitamin: a napi szükséglet 18%-a
Kálium: a napi szükséglet 10%-a
Réz: a napi szükséglet 5%-a
Mangán: a napi szükséglet 5%-a

Ezek a tápanyagok, különösen a rost, a C-vitamin és a kálium, sok szempontból jót tesznek az egészségnek. A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer és a bőr egészségének megőrzéséhez, míg a kálium szükséges a megfelelő izomösszehúzódáshoz, az idegrendszer egészséges működéséhez, a vérnyomás szabályozásához és sok más kritikus testi folyamathoz. A cseresznye emellett jó rostforrás, amely segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét azáltal, hogy táplálja a jótékony bélbaktériumokat és elősegíti a bélműködés normális folyamatait. A fentieken kívül kiváló B-vitamin, magnézium és K-vitamin forrás is.

cseresznye, egészséges táplálkozás, gyümölcs,
forrás: Getty Images

2. Antioxidánsokban és gyulladásgátló vegyületekben gazdag

A cseresznyében található növényi vegyületek magas koncentrációja felelős a fogyasztáshoz kapcsolódó számos további előnyért. Minden cseresznye tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel, ezek mennyisége fajtánként változhat. A magas antioxidáns tartalom segíthet leküzdeni az oxidatív stresszt, ami számos krónikus betegségtől megóv és megakadályozza az öregedés folyamatainak korai megjelenését. A cseresznye különösen magas polifenolokban, a növényi vegyszerek nagy csoportjában, amelyek segítenek leküzdeni a sejtkárosodást, csökkentik a gyulladást és javítják az általános egészségi állapotot. A polifenolokban gazdag étrend számos krónikus betegség ellen védhet, beleértve a szívbetegségeket, a cukorbetegséget, a szellemi hanyatlást és bizonyos rákos megbetegedéseket. A csonthéjas gyümölcsök karotinoid pigmenteket is tartalmaznak, például béta-karotint, ami a szem és a bőr egészségének megőrzéséhez fontos.

3. Elősegíti a regenerációt

Kutatások azt mutatják, hogy a cseresznyében található gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyületek segíthetnek enyhíteni a testmozgás okozta izomfájdalmat, -károsodást és -gyulladást. Azt találták, hogy a cseresznyelé és -koncentrátum felgyorsítja az izmok felépülését, csökkenti az edzés által kiváltott izomfájdalmakat, és megakadályozza az izomtömeg csökkenését állóképességi sportolóknál. Ezenkívül arra is találtak bizonyítékokat, hogy a cseresznyefélék javíthatják a sportteljesítményt. Egy 27 futót vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy azok, akik napi 480 mg őrölt cseresznyét fogyasztottak 10 napon keresztül félmaraton előtt, átlagosan 13%-kal gyorsabbak voltak a versenyen, és kevesebb izomfájdalmat tapasztaltak, mint a placebo csoportba tartozók. Egy 20 aktív nő bevonásával végzett tanulmány pedig azt állapította meg, hogy azok, akik 8 napon keresztül naponta kétszer 60 ml cseresznyelevet ittak, gyorsabban regenerálódtak, és kevésbé voltak izomsérüléseik, izomfájdalmaik az ismételt sprint gyakorlatok elvégzése után, mint a placebo csoportban.

cseresznye, egészséges táplálkozás, gyümölcsfogyasztás,
forrás: Getty Images

A CIKK FOLYTATÁSÁT ITT TALÁLOD!

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Kép

Csökkenti a migrént, és a fogyókúrát is támogatja ez az étrend: elképesztő jótékony hatásai vannak

Egyre több étrend válik népszerűvé, köszönhetően az interneten megosztható tapasztalatoknak, és a kutatási eredményeknek. Az egyik legnépszerűbb étrend, vélhetően a számtalan jótékony hatása folytán, a növényi alapú étrend. Ugyanis nem csupán koleszterincsökkentő, gyulladáscsökkentő és környezetbarát, de még a fogyásunkat is serkenti. Sőt, egy friss kutatás még arra a megállapításra is jutott, hogy képes felvenni a harcot a kínzó migrénnel szemben.

Kép

10 öregedésgátló tipp Julia Robertstől, aminek köszönhetően legalább 15 évet letagadhat

Mindig is egyértelmű volt, hogy Julia Roberts sokkal fiatalabbnak néz ki a koránál. Most viszont elárulta a legtitkosabb öregedésgátló trükkjeit!

Kép

Gyászol a világ: Elhunyt a Titanic és a Gyűrűk ura sztárja, Bernard Hill

Bernard Hill neve sokak számára lehet ismerős, ugyanis a tehetséges színész volt A Gyűrűk Ura egyik legfontosabb karakterének, Théoden királynak a megformálója.

Kép

Heti horoszkóp május 6-12.: a Bikáknak érdemes óvatosabban kockázatokat vállalniuk, az Oroszlánoknak komoly feladatot kell teljesíteniük

A csillagok az előtted álló hétre is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Rémálom! 7 alkalom, amikor egy hollywoodi színészt undorító dologra kényszerítettek egy meghallgatáson

A színészek élete sem mindig tejfel! Főleg, ha forgatásokról van szó!