Zöldes, olajos árnyalatot látsz a baconön, ha rávetül a fény? Eláruljuk, mi okozza ezt a különös színt!

pexels
Kerekes Vivien

Te is tapasztaltál már hasonlót?

Ha időnként vásárolsz bacont vagy feketeerdő sonkát, biztosan észrevetted már azt, hogy néha egy-egy részén zöldes árnyalatúvá válik a hús. Nem minden szögből látszik, csak ha bizonyos irányból fény éri, és kicsit úgy néz ki, mintha olajat öntöttek volna rá. Megmutatom, mire gondolok:

Ilyenkor érthető, ha te is elgondolkodsz, mit kéne tenni vele. Hiszen ha épp akkor bontottad fel a csomagot, és a szavatossági idő szerint májusig még fogyasztható, nem szívesen dobod ki a kukába. Ezért utánajártunk, vajon miért lesz egyes részein olajos, zöldes-sárgás árnyalata a húsnak.

Olvasd el ezt is!
Unod már a csirkemellet? Így tedd izgalmasabbá és ízletesebbé!

Valójában a dolog elég gyakori, de szerencsére nem azt jelenti, hogy megromlott, és ki kell dobnod. Erről az árnyalatról a tartósítószerek tehetnek, pontosabban pedig a nitritek. A pácolás során legtöbbször nitrites pác-sót használnak, ami megelőzi a húsmérgezést és rögzíti a színét. Ez azért fontos, mert a mioglobin, az izmok piros színanyaga kémiailag kevésbé ellenálló, és tárolás során a színét szürkére változtatja; ezt akadályozzák meg a nitritek. Azonban előfordul, hogy a nitritek és a mioglobinok erősebb kémiai reakciót váltanak ki egymásból, amit tudományosan nitrit égésnek neveznek, és amelynek során megjelenik ez az olajos, zöldes árnyalat a húson.

A jelenlegi tudás alapján kutatók nem találtak még arra utaló jelet, hogy ez problémát okozna a szervezetünkben. Azonban folyamatosan vizsgálják az egészségre gyakorolt hatását, és azt, pontosan mi váltja ki az erősebb kémiai reakciót.

Ezek a gyümölcsök viszont kétség kívül egészségesek, így érdemes belőlük sokat fogyasztanod:

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
Különleges, egészséges téli gyümölcsök