Mennyi húsfogyasztás fér bele egy héten? A szakértők elárulták!

Unsplash/Wesual Click
Zoé

Eláruljuk: nincs olyan, hogy biztonságos mennyiség, ha a vörös húsok fogyasztásáról van szó – legalábbis a legfrissebb kutatások szerint.

Ugyan a növényi alapú „húspótló” egyre nagyobb teret hódít magának (már tényleg egyre egyszerűbb hozzájutni elérhető áron), mégis sokaknak továbbra is az igazi húsra fáj a foguk. A legújabb kutatások azonban kimutatták, hogy nem is kell „véresszájú húsfogyasztónak” lennie valakinek ahhoz, hogy az állatok áldozatává váljon – különösen akkor, ha nem tud mértéket tartani. Az amerikai JAMA Internal Medicine szaklapban közzétett tanulmány szerint heti két adag vörös hús, vagy feldolgozott hús, vagy baromi fogyasztása magasabb arányban járulhat hozzá a szívbetegségekhez. A vizsgálatban az egyetlen hús, ami nem volt összefüggésbe hozható a szív-, és érrendszeri megbetegedésekkel, az a hal.

forrás: Getty Images

Azoknál az embereknél, akik hetente két adag feldolgozott vörös húst fogyasztottak, 3%-kal magasabb volt a szívbetegség kockázata. A tanulmány szerzője, Victor Wenze Zhing szerint, aki a Cornell Egyetem táplálkozási epidemiológusa így nincs olyan, hogy kockázatmentes húsfogyasztás.

A vizsgálatunk a mennyiségeket tekintve nem találta biztonságosnak sem a feldolgozott, sem pedig a feldolgozatlan vörös húst. Csak a zero fogyasztási elv nem növelte a szívbetegség kockázatát.

-

A tanulmányban 29682 ember 1982 és 2002 közötti táplálkozási szokásait vették górcső alá. A tanulmány ugyanakkor nem vizsgálta azt, hogy az ételek milyen eljárással készültek.

Olvasd el ezt is!
10 étrend, amivel tehetünk a bolygónkért – a vegetarianizmus irányzatai

Lecsúszna egy finom vegán reggeli? Akkor mutatunk néhány receptet!

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
Vegán reggelik

Inverse.com