Böjt alatt a legjobb hír: Kutatások szerint a vegán étrenddel lehet a legtovább élni

Getty Images
shape
A cikk támogatója a TV2

Ennél is meglepőbb az, hogy azoknál a népcsoportoknál, ahol semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak, azoknál a leghosszabb az átlag életkor.

Ha lemaradtál a legutóbbi TV2 TestŐr című műsorról, itt megtalálod a legérdekesebb riportokat:

Hódi Pamela nem szeret koplalni

Pamelának a szülés utáni súlyfeleslegét elég hamar sikerült leadnia. Azóta pedig tartja az elért eredményt. Pedig sokszor a fogyókúra utáni súlymegtartás nehezebb feladat, mint maga a diéta. Nemcsak saját étkezésére figyel oda, de kislányát, Natit is igyekszik az egészséges táplálkozásra nevelni. Elmesélte, hogy mit eszik egy nap és azt is, hogy koplalni sosem volt hajlandó.


Palacsinta variációk

A hagyományos lekváros, túros, kakaós palacsinta mellett még rengeteg variáció létezik, ha valaki meri a fantáziáját használni. A műsor stábja Miskolcon járt, ahol a lazac mellett is spenótos palacsinta volt metéltre vágva. A formai és ízvariációk végtelen sorát látva meggyőződtünk arról, hogy a palacsintának tényleg ezer arca van.


A vietnamiak kedvenc szendvicse a Bánh Mi

Az európai ember számára a különleges fűszerek, érdekes ízkombinációk, amik a vietnami konyhát jellemzik. A koriander, a fahéjas disznóhús, a rizsecetben és barna cukorban pácolt répa, mind-mind a hagyományos Bánh Mi szendvics alapanyaga, erre jön rá a lágy pástétom, mindezt egy roppanós bagettben. Ez a vietnamiak kedvenc streetfood-ja, ami most már itthon nálunk is egyre népszerűbb.


Kutatások szerint a vegán étrenddel lehet a legtovább élni.

Bár sokan úgy gondolják, hogy a vegán étrend hiánybetegségekhez vezet, a kutatások szerint a helyesen összeállított vegán étrend a legegészségesebb. Ennél is meglepőbb az, hogy azoknál a népcsoportoknál, ahol semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak, azoknál a leghosszabb az átlag életkor.


Egészséges izgalmas pohárdesszertet készítettünk

Ha valaki vigyázni szeretne az alakjára és ezt nem koplalással kívánja elérni, hanem egészséges mértékletességgel, azoknak ajánlanánk most egy receptet. Mandulatejjel, Chia maggal és rostdús, cukormentes keksszel is készíthető desszert, amivel a egészség és a súlykontroll is támogatva lesz.


Még az ételízesítőkben is lehet glutén

Legtöbben azt gondolnák, hogy a glutén tartalomra csak a pékáruknál kell odafigyelnie annak, aki erre érzékeny. Az igazság az, hogy szinte mindenben lehet glutén, ha nem olyan konyhában készül az étel, ami gluténmentes. Ezért nehéz sokaknak a napközbeni ebédet megoldani, mivel a legtöbb helyen normál lisztet használnak. Vannak ma már viszont olyan speciálisan gluténmentes vendéglátó helyek, ahol a pékáruktól kezdve a gyors ebédig minden a gluténmentesen készül.


A halfogyasztás serkenti az agyműködést

A pesco vegánok, azok a vegánok, aki a halon kívül semmilyen más állati eredetű ételt nem fogyasztanak. A kutatások szerint ezek a népcsoportok nemcsak hosszú életűek, de a halban található Omega zsírsavaknak köszönhetően a csontozatuk, az ízületeik és az agyi kapacitásuk is jó.


Az ősgabona szabályozza a vércukorszintet

A tönköly talán a gabonák egyik őse, Dr. Kalmár Mendel Gergely, gabona nemesítő, évtizedek óta foglalkozik ennek az ősgabonának a visszahozásával. Azt mondja ez a gabonafajta, nem csak ellenállóbb a betegségekkel szemben, de mivel mentes minden génmanipulációtól, a szervezet könnyebben és jobban hasznosítja, mint a többi gabonafélét. Ezen kívül vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag és a vércukorszintet is szabályozza.


Daganat megelőző táplálkozás

Az emésztőrendszeri daganatok kialakulását legtöbbször a rostszegény táplálkozás okozza. Ezért nagyon fontos, hogy a napi táplálék legalább fele növényi eredetű legyen. Elegendő zöldség-, gyümölcsfogyasztással megelőzhető a vastagbéldaganat. Emellett nagyon fontos a rendszeres szűrés, hiszen az időben diagnosztizált daganatok, legtöbbször tünetmentesen orvosolhatók.


Varázslatos receptekkel az ebéd is élménnyé alakul át

Fontos, hogy az étkezés ne csak táplálékbevitel legyen. Egy mesterien elkészített étel, művészien tálalva, hangulatos környezetben és persze kellemes társasággal élménnyé alakul át. Az étkezés akár egy ízutazás, pihenőt jelenthet a pörgős napokban, és segít megélni és értékelni az élet apróbb szépségeit.