Van valami, amit tehetek azért, hogy helyrejöjjön az ízérzékelésem a koronavírus után?

Woody Kelly/Unsplash
Menyes Barbi

A COVID-19 gyakori hatása az ízérzékelés elvesztése, egyes betegeknél ez a tünet még hónapokkal a vírus után is tapasztalható. De tehetünk ellene?

Rengeteg komoly hatása lehet a koronavírusnak a szervezetünkre, az egyik ilyen az ízérzékelés elvesztése, ami egyeseknél még a vírusfertőzés után hónapokkal is tapasztalható. Számtalan pletyka kering arról, mivel is lehet orvosolni a problémát, egyes javaslatok szerint az égett narancs-barnacukor kombó akár segíthet is, de valljuk be, ez ezért némileg érdekesen hangzik. A popsugar.com által megkérdezett szakemberek a következőképp vélekednek:

Olvasd el ezt is!
Vajon hogyan befolyásolja a COVID-19 elleni oltás a sportolást?

"Nincsenek olyan szisztematikusan vizsgált módszerek, amelyek helyreállítanák a szagot és az ízérzékelést a gyógyulóban lévő betegeknél" - magyarázta Amit Kumar, az Anixa Biosciences kutatója, aki szerint nem sok alapja van azoknak az otthoni módszereknek, amiről gyakran beszámolnak az interneten.

Ezt azért emelte ki, mert nemrég egy 23 éves srác, Kemar Gary Lalor azt találta ki, hogy meg kell égetni egy narancsot, amíg fekete nem lesz, aztán meg kell hámozni, pépesre főzni, adni hozzá barnacukrot, és ezt elfogyasztani - ettől szerinte visszatér az ízérzékelés. A TikTokon hatalmas népszerűségre tett szert ez a praktika, ám tudományos háttere nem sok van...

Dr. Kumar hozzátette, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az elszenesedett narancs hatékony lenne, és lehetséges, hogy az emberek, akik kipróbálták ezt a gyógymódot, úgy vélik, hogy működött, mert véletlenül felépültek, amikor ezt a trükköt megpróbálták.

Olvasd el ezt is!
Öt dolog, amit (még) nem tudunk a koronavírusról

"Egyelőre úgy gondoljuk, hogy a COVID-19 szag- és ízvesztésének mechanizmusa az idegsejtekre gyakorolt hatásának tudható be, ellentétben a náthával" - magyarázta Sunitha Posina New York-i belgyógyász, aki szerint elég nehéz elhinni, hogy egy elégetett narancs barna cukorral való fogyasztása működhet.

forrás: Unsplash/ Dominic Swain

Van mégis valami, ami akár segíthet is?

Az egyik megközelítés, amelynek némi hatása van, az a szaglás edzése. Dr. Kumar szerint ugyanis az olyan erős szagú dolgok, mint a kávé, a fahéj és a citrusfélék könnyebben emlékeztetnek az illatokra, amiket éreztünk a betegség előtt. Kvázi olyan ezeket szagolgatni, mintha az ember újra felfedezné a környezetét.

Dr. Kumar megjegyezte, hogy ez a gyakorlás elősegítheti az érzékelő sejtek gyorsabb regenerálódását, ám ez a stratégia türelmet igényel, akár 3-4 hónapot is igénybe vehet. Illetve a szakértők kiemelték, folyamatosan kutatásokat végeznek a témában, így az sincs kizárva, hogy a nagyon is közeli jövőben lesznek a fenti problémára még gyorsabb módszerek is.

Nézd meg a galériánkat - 8 kép
Hírességek, akik átestek a koronavírus fertőzésen