Tiszta hűtő lépésről lépésre: itt az alapos frigótakarítás receptje

Getty
Nagy Viktória
A cikk támogatója az Otthonok&Megoldások

A hűtő tisztán és rendben tartása örök kihívás a konyhában. Hogy legalább egy kicsit könnyebb legyen, összeállítottunk egy listát, ami segít logikus rendbe állítani a teendőket.

A tiszta-rendes hűtőnek két alapvető feltétele van. Az első az alapos takarítás, a második a megfelelő elrendezés. Mutatjuk, melyiket hogy érdemes csinálni.

Takarítás

  • Először is pakoljunk ki minden a hűtőből. A takarítás idejére a melegre érzékenyebb termékeket – így a vajat, a sajtot vagy a tejet – tegyük egy hűtőtáskába.
  • Egyesével tisztítsuk meg a polcokat és fiókokat. Ha lehet, vegyük ki őket, mert könnyebben bánunk velük. Egy régi fogkefe, forró víz és szódabikarbóna segítségével tisztítsuk meg alaposan az apró részeket, sarkokat és recéket. Végül törölgessünk át egy meleg vizes-szappanos szivaccsal minden felületet.
  • Szagmentesítsünk! Ehhez először töröljünk át mindent egy mikroszálas törlőkendővel, amit valamilyen univerzális házi tisztítószerben áztattunk meg előtte. Majd még egyszer menjünk végig a felületeken egy tetszőleges illatú törlőkendővel.
  • Porszívózzuk fel alaposan a hűtő alatti és mögötti területeket, ahol könnyen megreked és összeáll a por.

Takarítási tévhitek – Tippek, amiket NEM érdemes megfogadni

Rendrakás

  • A tojást a polc közepére helyezzük, mert ott a leginkább stabil a hőmérséklet.
  • A tejnek az alsó polcon a helye, lehetőleg minél hátrébb – ott van a leghidegebb.
  • Joghurt, túró, tejföl: a tejhez hasonlóan alulra pakoljuk őket, lehetőleg egy fém tányérra, és olyan sorrendben, hogy a korábbi szavatossági dátummal rendelkezők essenek előbb kéz alá.
  • A nyers húsnak lehetőleg a legalsó rekeszben keressünk helyet, hogy az esetleg kicsöpögő húslé ne tegye tönkre teljesen a tisztaságért folytatott küzdelmünket.
  • A zöldségeknek szükségük van valamennyi páratartalomra frissességük megőrzéséhez. Az újabb hűtőkön már jelzik is, mely polcokon ideális a levegő minősége a paprikák és paradicsomok számára. Tároljuk őket eredeti csomagolásban vagy lazán összezárt nejlon zacskóban.
  • A gyümölcsöket szintén zacskózzuk be, de ügyeljünk arra, hogy kapjanak elég levegőt. Frissességük megőrzése szempontjából inkább csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg őket, mert a víz hozzájárulhat a baktériumok elterjedéséhez.
  • Szalámi-félék: szintén a hűtő alacsonyabb részeiben keressük meg a helyüket.
  • A vaj és a krémsajt nehezen fogyasztható hidegen, ezért a hűtőajtón van a legjobb helyük. Ez ugyanis a frigó legmelegebb része. Felbontás után tároljuk őket légmenetesen záródó dobozban.
  • A ketchup, a majonéz és a salátaöntet szintén az ajtó egyik polcán érzi majd legjobban magát.
  • Narancslé: ha pasztörizált, mehet az ajtóra, ha frissen facsart, a hidegebb alsó polcok egyike kell neki.

Napi zöld tippek: gyorstalpaló a természetes takarítószerek használatához