Rizsázzunk a rizsről!

Unsplash
Joy

A rizsféléket az emberek általában a távol-keleti konyhához kötik, ami jogos felvetés, hiszen az ott élő népeknek legalább annyira alapvető élelmiszere, mint nekünk, magyaroknak a kenyérfélék.

Azt viszont tudta, hogy a világon több, mint ezer fajta rizs létezik? Persze ezeknek csak nagyon kis hányada érhető el hazánkban, és még ennél is kevesebb, ami annyira jellegzetes, hogy rögtön felismerjük. Pedig jó, ha tisztában van vele, hogy milyen ételekhez melyik fajtája illik, hiszen nagyban befolyásolja a végeredményt.

Tartson velünk egy kis gasztronómiai utazásra, ismerkedjen meg a legnépszerűbb rizsfélékkel! Ha szeretné végigkóstolni a különböző fajtákat, nem kell mindegyikből bevásárolnia, rendeljen ételt az Interfoodtól!

forrás: https://www.interfood.hu

Fehér rizs

Ha rizsről beszélünk, általában ez jut eszünkbe legelőször, hiszen a legelterjedtebb típus. A barna rizst hántolás után addig tisztítják, amíg minden külső réteget el nem távolítanak róla. Ezzel viszont az értékes rostoktól is megszabadítják, amelyeknek fontos szerepük van táplálkozásban. Bár olcsó, és rövid a főzési ideje, mégsem ajánlott nagy mennyiségben fogyasztani, hiszen nem kimondottan egészséges.

Barna rizs

Ha a rizsszemeken rajta hagyják a vékony barna pelyvát, azzal megőrzi rosttartalmát is, emiatt a tudatosan táplálkozók előszeretettel fogyasztják. Bár tovább kell főzni, mint a fehér társát, viszont jóval egészségesebb, és a rost nagyszerűen eltelít, ennek köszönhetően pedig később leszünk újra éhesek.

Basmati rizs

A diétázók abszolút kedvence! Alacsony a glikémiás indexe, ezért fogyókúrába is tökéletesen beilleszthető. Az illata jellegzetes, erőteljes, és ideális választás azoknak, akik a pergős, puha rizst részesítik előnyben. Mivel köztudott, hogy minden “fitness” étel jóval drágább hagyományos társainál, ezért ennél a fajta rizsnél egy kicsit mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk.

Arborio rizs

Nélküle nincs tökéletes rizottó! A magas keményítőtartalomnak köszönhetően a végeredmény szaftos és bársonyos lesz, ami pedig a rizottófélék alapvető feltétele. Bár ez is kicsit drágább kategóriába tartozik, mindenképp megér egy próbát.

Jázmin rizs

Más néven illatos rizs. Hosszú szemű fajta, amelynek jellegzetessége, hogy a szemek nem ragadnak össze a főzés során, ezért ha pergős rizst szeretnénk, ideális választás. Viszont nem árt vigyázni vele, mert a glikémiás indexe rendkívül magas, így csak kis mennyiségben fogyasszuk.

Vadrizs

A neve csalóka: ez ugyanis valójában nem rizs, hanem egy különleges fűféle termése. Hazánkban kevésbé elterjedt, maximum a nívósabb éttermekben találkozni vele. A főzési ideje rendkívül hosszú, akár 1 óra is lehet! Mivel az íze túlságosan erőteljes, ezért nem magában szokták fogyasztani, hanem más fajta rizzsel összekeverve.

Érdemes megkóstolnia a felsorolt típusokat, hiszen könnyen előfordulhat, hogy megleli köztük új kedvencét!