Receptek a zero waste jegyében: használd fel a banánhéjat új fogáshoz

unsplash.com
Bellák Dóra

Mostantól biztos, hogy nálad sem fog a banánhéj a kukában landolni.

Üssünk két legyet egy csapásra! A banánhéj elfogyasztásával vitaminokhoz és tápanyagokhoz juthatunk, ráadásul nem csak a súlyunkat csökkenthetjük vele, de még a háztartási hulladékot is.

Olvasd el ezt is!
A banánhéj mindenre jó, de tényleg! 8 helyzet, amikor megéri ezt használni!

Ez az új szuperélelmiszer rengetegféleképpen felhasználható a konyhában. Minden állapotában jótékony lehet számunkra, ugyanis a sárga banánhéj tele van antioxidánsokkal, míg az éretlenebb a triptofán nevű fehérjével, ami javítja az alvást minőségét. Gazdag még rostokban, magnéziumban, káliumban, A-, B-, B6-, B12- és C-vitaminban és rezisztens keményítőben is, úgyhogy semmiképp ne feledkezzünk meg róla sütés-főzés közben! Viszont mielőtt bármibe is belekezdenénk, győződjünk meg arról, hogy a gyümölcs, aminek a héját elfogyasztanánk mindenképpen bio legyen, amelyet nem kezeltek peszticidekkel és nem permeteztek!

Igazából semmiféle veszítenivalónk nincs, érdemes belevágni még annak is, aki kicsit fél a gondolattól. Kezdésnek tehetjük smoothieba gyümölcsök vagy zöldségek mellé, adhatjuk banános ételeinkhez pluszban, készíthetünk belőle teát vagy csak simán kisüthetjük bundázva. Ha pedig biztosra szeretnénk menni a héjak előkészítésénél a még egészben lévő banánokat áztassuk be szódabikarbónás, ecetes vízbe, utána pedig dörzsivel vagy kefével súroljuk meg óvatosan a felületét!

Olvasd el ezt is!
5 módszer, hogy a banán ne barnuljon meg idő előtt

Nézd meg galériánkban a recepteket, amikkel igazán finom falatokat tudsz gyártani a banán héjából!

Nézd meg a galériánkat - 4 kép
4 különleges recept banánhéjból a zero waste jegyében