Most eláruljuk, hogyan készítheted el egyszerűen mindenki kedvenc őszi Starbucks kávéját

Getty Images
Vadász Emese

A nap, amire már nagyon régóta vártál!

Valljuk be, az egyik ok, amiért imádjuk és várjuk az őszt, az a Pumpkin Spice Latte, hiszen egyszerűen nem tudunk ellenállni a sütőtökös, fűszeres kávé illatának és ízének. De miért szeretjük ennyire a Starbucks sztáritalát?

A Johns Hopkins Egyetem érzékeléskutatói szerint az erőteljes illat az oka. Ennek az őszi íznek az illata gyakran ismerős, meghitt emlékeket vált ki - nosztalgiát és fokozott vágyat keltve a közelgő évszakkal való újraegyesülés iránt.

Olvasd el ezt is!
Só a kávéba? Szakértők szerint érdemes kipróbálni, mégpedig emiatt

„A tökfűszeres tejeskávéban lévő illatok sok más olyan dologban is benne vannak, amelyek nagyon erősen kapcsolódnak ehhez az évszakhoz - olyan pozitív emlékekkel, mint a családi hálaadás (Amerikában) vagy a zizegő őszi levelek és az iskolába való visszatérés."

- mondta Sarah Cormiea, a Johns Hopkins doktorandusza, aki az emberi szaglás érzékelését tanulmányozza.

„Sok minden, amiről azt hisszük, hogy az ízérzékünk, valójában a szaglásunk."

- tette hozzá, majd így folytatta:

„Amikor eszünk, az illatrészecskék képesek feljutni az orrjárataink hátsó részén és aktiválják a szaglóreceptorainkat. Ráadásul az agynak azok a részei, amelyek a szagokat dolgozzák fel, nagyon közel vannak azokhoz a területekhez, amelyek a memóriainformációkat dolgozzák fel."

Ezeknek az őszi emlékekhez való kötődést mutatja a tökös fűszer népszerűségének emelkedő száma. Kevesebb, mint két évtizeddel azután, hogy a Starbucks kiadta az első Pumpkin Spice Lattét, a tökfűszer iránti kereslet az egekbe szökött. A Nielsen és a Forbes becslései szerint a sütőtökös termékek teljes eladása 2018-ban több mint 600 millió dollárra nőtt.

És bár egyértelműen imádjuk ezt az italt, azért nem árt, ha tudunk spórolni is, ezért úgy döntöttünk, hogy elhozzuk neked az eredeti Pumpkin Spice Latte receptjét!

Amire szükséged lesz hozzá:


  • 2 teáskanál tökfűszeres szirup (például Monin)
  • 1-2 feles erős kávé
  • Forró tej
  • Fahéj

Elkészítés:


Keverd össze a tejet és a tejszínt! Készíts egy jó erős kávét és önts ki két adagot egy kis bögrébe. Adjuk hozzá a szirupot és jól keverjük össze. A tejet melegítsd fel egy serpenyőben vagy mikrohullámú sütőben, majd habosítsd fel tejhabosítóval - legyél óvatos! Öntsd fel a kávét a felhabosított tejjel, majd szórd meg fahéjjal, és ízlés szerint adj hozzá cukrot!

Olvasnál még a témában? Akkor katt a galériára!

Nézd meg a galériánkat - 4 kép
3+1 isteni kávés recept ínyenceknek