Valóban egészséges a popcorn?
Egy jó film, egy tál popcorn és indulhat is a lazulás…
Nincs is jobb annál, mint egy hosszú nap után eldőlni a kanapén egy jó film, vagy sorozat társaságában, aminek szinte elmaradhatatlan kelléke a ropogtatnivaló. A legtöbbeknél ez a mozik után szabadon általában egy nagy adag nachos, vagy épp popcorn – utóbbi szigorúan frissen készítve, hogy az egész lakást belengje az a mennyei illat. Bár a popcorn magas rosttartalmú, és alacsony zsírtartalmú, így ideális snack, azonban tény, hogy a legjobb az, ha magunk készítjük el otthon.
Ez esetben biztosan tudhatjuk, hogy mivel ízesítettük, illetve megkímélhetjük magunkat a különféle tartósítószerek és aromák használatától is. Utóbbi sok esetben határozottan nem egészséges. A mashed.com szerint a nemzetközi piacon még mindig fellelhető olyan márka, aminek mikrós popcornjában megtalálható a diacetil – ez adja többek között a magok vajasságát. Alapvetően nem egészségtelen a diacetil, több tejtermékben megtalálható, azonban hő hatására megváltozik, és nagymértékű belégzése már problémát okozhat. A mikróból frissen kiszedett popcornos zacskóból kiáramló gőz a légzőszervbe jutva károsodást okozhat, a bronchiolitis obliternas úgynevezett „popcorntüdőként” vált ismertté.
Szerencsére Magyarországon és Európában is tilos a mesterséges diacetil használata az élelmiszeriparban. Azonban, ha igazán egészséges változatot szeretnél készíteni, ami még alakbarát is, akkor érdemes elhagyni a zsírokat, és a sót, és csak önmagában, kipattogtatva elfogyasztani!
Jöhet néhány szuper film a popcorn mellé?
Filmajánló szilveszterre a Netflix és HBO GO kínálatából