Nyúlós fagyi: a booza nyár legújabb őrülete
Nyáron nincs is jobb hűsítő egy-két gombóc fagyinál. Azonban már létezik egy igazán különleges, nyúlós változat is, ami pontosan olyan, mint a gyurma, mégis hideg és ugyanúgy olvad, mint a sima fagyi.
A booza nevű hideg édesség az ázsiai Levante régióban ismert már évtizedek óta, mostantól pedig már Amerikában is kapható a különleges, nyúlós fagyi.
Mitől lesz nyúlós a fagyi?
Amíg a hagyományos olasz fagyi tejet, tejszínt, tojást, cukrot tartalmaz és lassan készül, a boozához nincs szükség sem tejszínre, sem tojásra, csak tejre, a balzsamfából kinyert ragasztószerű anyagra és az orchidea gumójából készült keményítőre. Az így kapott keveréket bizony kézzel is gyúrják, amellett, hogy hatalmas faeszközökkel köpülik. A nyúlós fagyi előnye, hogy sokkal lassabban kezd el olvadni a nagy melegben, mint a hagyományos. Általában egyébként melegebb is, hiszen kb. 12 fokos, míg egy hagyományos fagyit 4-5 fokosra hűtenek le.
És, hogy milyen az íze?
Általában a gyanta miatt kissé fenyőre hajaz, de rózsavízzel és narancsvirág-vízzel is szokták ízesíteni a keleti területeken. Természetesen pisztáciával is megszórják gazdagon. A hideg desszert éppen olyan könnyen olvad el a nyelveden, mint a vattacukor. A New York-i üzletben viszont hagyományos vanília, csoki, sós karamella és pisztácia ízben is kapható a nyúlós fagyi, de vannak különlegesebbek is, például Bloody Mary ízesítésű, vagy fehércsoki is.
Te megkóstolnád?
Olvasnál még a témában?
Fagyis macaron az új desszertőrület