Nyúlós fagyi: a booza nyár legújabb őrülete

instagram
Joy.hu

Nyáron nincs is jobb hűsítő egy-két gombóc fagyinál. Azonban már létezik egy igazán különleges, nyúlós változat is, ami pontosan olyan, mint a gyurma, mégis hideg és ugyanúgy olvad, mint a sima fagyi.

Olvasd el ezt is!
Hamarosan elkészülhet a fagyi, ami nem olvad el hamar a nagy melegben sem!

A booza nevű hideg édesség az ázsiai Levante régióban ismert már évtizedek óta, mostantól pedig már Amerikában is kapható a különleges, nyúlós fagyi.

Mitől lesz nyúlós a fagyi?

Amíg a hagyományos olasz fagyi tejet, tejszínt, tojást, cukrot tartalmaz és lassan készül, a boozához nincs szükség sem tejszínre, sem tojásra, csak tejre, a balzsamfából kinyert ragasztószerű anyagra és az orchidea gumójából készült keményítőre. Az így kapott keveréket bizony kézzel is gyúrják, amellett, hogy hatalmas faeszközökkel köpülik. A nyúlós fagyi előnye, hogy sokkal lassabban kezd el olvadni a nagy melegben, mint a hagyományos. Általában egyébként melegebb is, hiszen kb. 12 fokos, míg egy hagyományos fagyit 4-5 fokosra hűtenek le.

Olvasd el ezt is!
Edd ezzel a gyümölccsel a fagyit, és nem fog hizlalni

És, hogy milyen az íze?

Általában a gyanta miatt kissé fenyőre hajaz, de rózsavízzel és narancsvirág-vízzel is szokták ízesíteni a keleti területeken. Természetesen pisztáciával is megszórják gazdagon. A hideg desszert éppen olyan könnyen olvad el a nyelveden, mint a vattacukor. A New York-i üzletben viszont hagyományos vanília, csoki, sós karamella és pisztácia ízben is kapható a nyúlós fagyi, de vannak különlegesebbek is, például Bloody Mary ízesítésű, vagy fehércsoki is.

Te megkóstolnád?


Olvasnál még a témában?

Nézd meg a galériánkat - 4 kép
Fagyis macaron az új desszertőrület