Hogyan legyél ott fejben, miközben eszel és miért kell figyelni erre?
A mindfulness most, járvány idején fontosabb, mint valaha; az, hogy jelen legyünk fejben, segít abban, hogy ne kattanjunk meg. Az étkezés kiváló alkalom a gyakorlásra.
Az evés sokunk életében jelent komoly pszichés terhet, az enyémben is. Rengetegen vagyunk, akik szenvedtünk már életünkben valamilyen étkezési zavarban vagy testképzavarban – én is. Számolgattam már grammokat, frissítettem akkurátusan a kalóriaszámláló appomat, kerültem nagy ívben minden tükröt vagy rólam szóló fényképet, videót. Meg voltam győződve arról, hogy minden megváltozik az életemben, ha lefogyok: szerethetőbb, sikeresebb leszek. Minden nap előre megterveztem, mit fogok enni vagy vásárolni...,
miközben a válasz nem a ‘mit’-ben, hanem a ‘miért’-ben és ‘hogyan’-ban rejtőzik.
-A mindful étkezés alappillérei:
- egyél lassan,
- rágd meg alaposan az ételt,
- legyen körülötted csend (amennyire lehet),
- ne oszd meg a figyelmedet: ne olvass, nézz tévét, lehetőleg ne is beszélgess közben,
- vedd észre a színeket, illatokat, textúrákat, ízeket,
- vedd észre, ha szorongás, bűntudat fog el az étellel kapcsolatban,
- vedd észre, milyen hatást gyakorol az étel az érzéseidre és a testedre,
- tiszteld, ami a tányérodon van.
Hosszú évekig tartott, amíg felismertem ezt; meditáció, változatos appok és főleg önmagam megfigyelése eredményeképpen. Ahhoz, hogy rendeződjön a kapcsolatom a kajával, meg kellett figyelnem, hogy pontosan milyen, hogy mi vele a baj.
Most elmondom, mik voltak a mindful étkezés legfontosabb tanulságai számomra:
A mindful étkezés legfontosabb tanulságai