Az őszi receptek királya: egyszerű, de nagyszerű sütőtökkrémleves

Unsplash/Kerde Severin
Tarapcsák Dalma

Az ősz nem lehet igazi egy jó kis sütőtökös fogás nélkül! Most mutatunk egy nagyon egyszerű, ám annál finomabb receptet!

Kétségkívül az ősz egyik gasztronómiai sztárja a sütőtök, ami egyrészt nagyon sokoldalúan felhasználható, másrészt könnyű vele dolgozni. Arról nem is beszélve, hogy ez a narancssárga csoda magas karotintartalommal, C-vitamin-tartalommal rendelkezik, ezen felül jelentős kalcium- és foszforforrás. Szóval, ha eddig nem is volt nagy kedvenced a sütőtök, akkor ideje, hogy adj neki még egy esélyt. Mondjuk kezdheted is ezzel a finom kis levessel:

Olvasd el ezt is!
Wait, what?! Tökpálinka, PSL és más sütőtökös kaja teszt - VIDEÓ

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 közepes sütőtök
  • 1 nagyobb narancs
  • 1 kk. csili
  • 1 kk. szerecsendió
  • 1 marék friss dió
  • só, bors

A sütőtököt vágd fel kisebb cikkelyekre (hájastól), majd mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 30-40 percre. Amikor kellően megpuhultak a sütőtök darabkák, akkor tedd félre őket, hogy kicsit hűljenek, majd távolítsd el a héjukat. A narancsot mosd meg, majd reszeld le a héját, és facsard ki a levét. A levesalaplevet tedd fel forrni, majd add hozzá a sütőtökdarabokat, mehet bele a narancs leve, valamint a fűszerezd ízlés szerint. Amíg a leves rotyog (kb. 20 perc), addig egy serpenyőben alacsony hőfokon pirítsd meg a diót, majd keverd össze a narancs lereszelt héjával. A levest egy botmixerrel pürésítsd, végül a diós-narancsos keverékkel hintsd meg tálaláskor.

Ha kedvet kaptál a sütőtökös receptekhez, akkor csemegézz a galériából!

Nézd meg a galériánkat - 8 kép
Sütőtökös receptek a krémlevesen túl