Tényleg meg tud romlani a vaj? Meg fogsz lepődni a válaszon!

Getty Images/skynesher
Besenyei Bianka

Nem úgy romlik meg, ahogy gondolod.

Bár nem végtelen a lista, léteznek olyan élelmiszerek, amik sosem romlanak meg, ha megfelelő körülmények között vannak tárolva. Hogy melyek ezek pontosan, arról itt olvashatsz bővebben. Természetesen a tej nem tartozik közéjük, ahogy a tej felszínén képződő tejszínből vagy tejfölből kinyert vaj sem. Mivel tejtermék, ez a tény már önmagában feltételezi, hogy a vaj a romlandó élelmiszerek közé tartozik.

De vajon milyen gyorsan romlik meg a vaj?

Minél több hőnek, fénynek és oxigénnek van kitéve, annál hamarabb megromlik és ennek okozója főleg a benne lévő tej szárazanyag, ami gyorsabban avasodik és romlik meg. Viszont minél sósabb a vaj, annál később indul be ez a folyamat, ugyanis a só tartósít és megakadályozza a bacik szaporodását. Azt is érdemes megjegyezni, hogy itt a valódi vajról van szó, nem pedig a margarinról, arra más szabályok vonatkoznak.

Megeheted a lejárt vajat?

Az élelmiszereket kötelező ellátni lejárati dátummal, így a vajon is mindig találsz egy konkrét időpontot, ami azt mutatja, hogy onnantól kezdve nem tudják garantálni, hogy tökéletes minőségű. De a vaj esetében ez a dátum nem mindig mérvadó, ugyanis a tárolási módok kitolhatják a szavatossági idejét. Ez pedig azt jelenti, hogy simán lehet még jó a hűtőben tárolt vaj azután is, hogy 1-2 héttel túl van a lejárati dátumon. Egyszerűen megállapíthatod, hogy fogyasztható-e még, ugyanis amint beindult az avasodási folyamat, annak látható és érezhető jele lesz. Egyrészt megváltozhat a vaj színe, másrészt az illata és az íze, ami savanykássá válik.

Hogyan tárold?

Vannak, akik a pulton tartják a vajat, hogy mindig kenhető állapotban legyen, míg van, aki a fagyasztóban tartja, hogy minél tovább elálljon. Mindegyik módszer beválhat, de azt tudnod kell, hogy szobahőmérsékleten csak kis ideig bírja, pár nap után avassá válhat. A hűtőben akár több hónapig is friss maradhat, a fagyasztóban tárolva pedig akár 1 évig is kitolható a szavatossági ideje. A sózott és a sótlan vaj tárolási módja megegyezik, ám ne felejtsd, a só tartósít, így a sótlan vaj hamarabb romlik meg.

Ez a lista mindig jól jöhet, ha valami épp elfogyott otthon:

Nézd meg a galériánkat - 7 kép
Alternatívák alapélelmiszerek helyettesítésére

Ezekre is érdemes odafigyelni:

Nézd meg a galériánkat - 10 kép
10 étel a spájzban, amit túl hosszú ideig tárolsz - A minőségük rengeteget romlik