6 gyakori hiba főzés közben, amit tuti te is rendszeresen elkövetsz

Getty Images
JOY

Ha gyakorlott vagy és jól főzöl, akkor sem biztos, hogy ismered ezeket a hibákat és a trükköket a kivédésükre.

Mindegy, hogy rutinos háziasszonynak mondanád magad, vagy teljesen kezdő vagy a konyhában, nem árt, ha tudod, hogyan kerülheted el ezeket a gyakori hibákat főzés közben.

Túl sokáig főzöd a zöldséget

Nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire egészségesek a zöldségek, hiszen tele vannak vitaminokkal, rosttal, tápanyagokkal. Hő hatására azonban fokozatosan veszítenek értékeikből, arról nem beszélve, hogy az ízük is eltűnik. Ezért jobban jársz, ha nem főzöd őket, hanem csak párolod és azt sem túl sokáig; akkor jók, amikor enyhén roppanósak.

A tökéletes főtt tojás

A főtt tojás az egyik legszuperebb és legnépszerűbb reggeli, amit sokféle diétába könnyen be lehet illeszteni. Azt azonban lehet, hogy nem tudod, hogyan kell tökéletesen elkészíteni! Ha szeretnéd elkerülni, hogy a megrepedt tojásokból a vízbe kerüljön a fehérje, sózd meg a vizet. A só megkönnyíti a fehérje kicsapódását és a héjon belül tartja.

A szuperegészséges rizs japán titka

Míg a magyarok sima sós vízben főzik a rizst, a japánok tudják, mitől döglik a légy. Ők ugyanis zöld teával ízesített vízben párolják kedvenc köretüket, ami így rendkívül ízletessé válik, arról nem beszélve, hogy átveszi a tea jótékony hatásait, megtelik antioxidánsokkal.

Olvasd el ezt is!
Mi a karcsúság titka a japánok szerint? Ők erre a 4 trükkre esküsznek!

5 perces cékla a mikróból

A legtöbben lobogó vízben főzik a céklát, aminek csaknem egy óra kell ahhoz, hogy megpuhuljon. Ez teljes időpazarlás a 21. században! Sokkal jobban jársz, ha a felkockázott céklát 5 percre beteszed a mikróba maximális hőmérsékleten. Ezzel rengeteg időt spórolhatsz!

Nem mindegy, hogy sózod a rántottát

Sokan szinte abban a pillanatban megsózzák a rántottát, hogy a tojás a serpenyőbe kerül. Ez azonban hatalmas hiba, mert ettől szétesik a tojás szerkezete, vizes lesz, kellemetlen állagú. A legjobb, ha akkor sózol, amikor már nagyobb darabokba állt össze, de még nem sült át teljesen.

Fogadjunk, hogy nem sózod a kávét!

Lehet, hogy ezen most teljesen fennakadtál, de a világ számos országában bevett szokás sót adni a kávéhoz lefőzés előtt. Ez azért praktikus, mert a só képes enyhíteni a keserűségét, sőt, a víz ízén is lágyít, ha esetleg egy kicsit állott lenne. A tökéletes recept szerint egy csésze vízhez és két teáskanál kávéhoz fél teáskanál sót kell hozzáadni.

Olvasd el ezt is!
Mióta kávé helyett az alábbi italt iszom reggelente, egészen máshogy érzem magam

Ezt is olvasd el!

Nézd meg a galériánkat - 6 kép
6 hiba a konyhában, amin a vacsorád múlhat