Higanymérgezést kapott a filmcsillag a most felkapott táplálkozási irányzattól

GettyImages
Kálmán Zsófi

Janelle Monáe megtapasztalta a peszkateriánus étrend árnyoldalát.

Janelle Monáe egy interjúban árulta el, hogy nemrégiben komoly veszélybe került az egészsége a táplálkozása miatt. Szerencsére a bajt még épp idejében felismerték a sztárnál az orvosok, ám a nála megállapított higanymérgezésért egyértelműen a peszkateriánus étrendet tették felelősül.

forrás: GettyImages

A peszkateriánusok fogyasztanak halat és tenger gyümölcseit, de nem esznek sem szárnyashúst, sem vöröset. Néhány peszkateriánus tejet és tojást is fogyaszt, ám a hústól teljesen elzárkóznak.

Megéreztem a halandóságot.

- nyilatkozta betegsége után Janelle.

A higany egyébként jelen van a levegőben, a vízben és a talajban is, illetve minden ember szervezetében kimutatható kisebb, vagy nagyobb arányban, ám a higanymérgezés csak extrém behatás esetén alakulhat ki a szervezetben. Ilyen behatás lehet például az egyoldalú táplálkozás, egészen pontosan a peszkateriánus étrend, ami csak halakra és kagylókra korlátozódik. Ettől függetlenül a szakértők továbbra is buzdítanak mindenkit a halfogyasztásra, ám nem árt megválogatni az alapanyagok forrását, illetve mindenképp érdemes felkeresni az orvosunkat, ha észleljük magunkon a higanymérgezés tüneteit.

Higanymérgezés tünetei


A krónikus higanymérgezés első jelei nem specifikusak, fáradtság, fej- és végtagfájdalmak, fogínygyulladás, a fogak meglazulása, fokozott nyálképződés, hasmenés és a vesét érintő gyulladások jelentkezhetnek.

Később felléphetnek az idegrendszer károsodásának jelei, így izomrángások, hangulatingadozások izgatottság, félelem, hallás-, látás-, érzés-, beszéd- és járászavarok, illetve a tanulási és koncentrálási képesség csökkenése, valamint személyiségbeli változások.

Részletek itt!