Az alábbi trükk szerint heteken keresztül tökéletes állapotú marad az érett avokádó, de vajon tényleg működik?

Getty Images/locknloadlabrador
Bíborka

Kipróbáltuk, vajon tényleg működik-e a TikTok egyik új trükkje.

Az avokádó még mindig nagyon népszerű étel, rengeteg étterem étlapján szerepel és sokan otthon is előszeretettel készítenek belőle ínycsiklandó recepteket. A gond csak annyi, hogy elég körülményes gyümölcsről van szó, hiába fogdossa végig az ember a boltban, sosem lehet teljesen biztos benne, hogy egy tökéletesen érett, ám még nem túlérett darabot visz haza. Azt mondják, akkor érdemes megvásárolni, ha tapintásra elég puhának tűnik, de még nem annyira puha, hogy barna legyen a belseje. Nehéz tehát eltalálni a megfelelő időpontot, de ha ez sikerül, már csak arra kell figyelni, hogy otthon, a hűtőben ne tartsuk túl sokáig, fogyasszuk el időben.

Olvasd el ezt is!
3 dögös avokádós szendvics recept reggelre

A TikTokon görgetve a minap épp egy avokádós hack jött velem szembe, ami azt állítja, hogy ezzel a módszerrel hetekig meg tudjuk őrinzni a gyümölcs adott, érett állapotát anélkül, hogy az tönkremenne. A videó szerint csupán annyit kell tenni, hogy az épp megvásárolt gyümölcsöt vízzel teli tárolóedénybe kell helyezni, és be kell tenni a hűtőbe. Sokan tesztelték már a hacket, köztük Lisa Couch Williams tiktoker is, aki egyenesen azt állítja, hogy a trükkel 2 hétig meg tudta őrizni a gyümölcs frissességét, vagyis olyan volt, mintha aznap vásárolta volna a boltban.

Kipróbáltuk: vajon tényleg működik?

Mivel amúgy is imádom az avokádós pirítóst, mindig lecsapok egy-két darabra, amikor tökéletes állagú gyümölcsre bukkanok a boltban. Így volt ez a hack felfedezése után is, amikor bár azonnal meg tudtam volna enni az avokádót, a kíváncsiságtól vezérelve mégis ki tudtam várni a 2 hetet, hogy megbizonyosodjak róla, működő dologról van-e szó, vagy csak átverés. Az egyik avokádót – feláldozva a tudomány oltárán – 2 héten keresztül hagytam a hűtőmben heverni, míg a másikat a videón látható módon tároltam. Ahogy kettévágtam őket a kísérlet végén, megdöbbenve láttam, hogy óriási a különbség. Illusztrációnak mutatok is két képet, ami magáért beszél. Míg az egyik gyümölcs teljesen megbarnult, túlérett, addig a vízben tartottat mintha konzerválta volna a folyadék.

forrás: Getty Images/ Laurie Ambrose/ werxj

Túl szép, hogy igaz legyen

Bár ígéretesen hangzik, a Today magazin szakértője szerint egyáltalán nem ajánlott ilyen módon tárolni az avokádót. Ennek oda, hogy a gyümölcs külső rétegén található esetleges kórokozók elszaporodhatnak a vízben és beszennyezhetik az avokádó húsát is. Hogy mi a megoldás? Talán a legjobb, amit tehetsz, ha érett avokádót vásárolsz, hogy tűtőben tárolod és 5 napon belül elfogyasztod.

A barnulás ellen is adunk néhány tippet, kattints!

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
Így védd meg a már felvágott avokádót a barnulástól!