Így készíthetsz isteni, gluténmentes fánkot - Recept

Getty Images
Kerekes Vivien

Mit szólnál egy isteni fánkhoz, ráadásul gluténmentes változatban? Eláruljuk, hogyan készítheted el te magad otthon!

Szívesen ennél egy jó fánkot, de nem tudod, hogyan készíthetnéd el gluténmentes formában? Akkor most van egy szuper hírünk, olvasónk, Julcsi repcetje ugyanis épp neked szól! További ötleteket a Julcsi gluténmentes világa blogon olvashatsz tőle!

Recept
Gluténmentes fánk
Hozzávalók
  • 50 dkg Diéta Bt. Barbara kelt tészta
  • 3 dkg friss élesztő
  • 10 dkg apróra reszelt alma
  • 3 db M méretű tojássárgája
  • 2 dl laktózmentes tej
  • 10 dkg laktózmentes margarin
  • kb. 1 kk vanília aroma ízlés szerint
  • 1 csipet só
  • 4 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja

A hozzávalókat tálba mérjük és sima tésztává gyúrjuk, az állaga kissé ragacsos lesz. A tésztát ezután fém tálba helyezzük, sütőzacskóba tesszük, és 50 fokos sütőbe rakjuk fél órára kelni. Amikor szépen megkelt a tészta gyúrjuk át, nyújtsuk ki, és tetszőleges méretűre formázzuk. Én 6 cm átmérőjű kerek szaggatót használtam. Az öntöttvas lábast félig felöntjük olajjal, majd közepes lángon felforrósítjuk. Próbáljuk meg kivárni a felmelegítést és ne hirtelen forrósítsuk fel, mert ezesetben megég a fánk. Ezután a fánk korongok közepére lyukat fúrunk, és az olajba helyezzük. Én egyszerre 3 fánkot tettem bele, hogy legyen helyük mozogni, és oldalanként 1-1 percig sütöttem. Ezután konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük a felesleges olajat, majd lekvárral és porcukorral tálaljuk.

Tippek:
- Lehet bele tenni rumot is, de én nem szoktam.
- Az alma hosszabb ideig puhán tartja a fánkot.
- A sütőzacskó a Diéta Bt. gluténmentes lisztkeverékeit szebben megkeleszti.
- Az öntöttvas lábasban egyenletesebben sül meg a tészta.

forrás: Julcsi gluténmentes világa blog

Jó étvágyat kívánunk hozzá!