Galéria

Ilyen sokat változtak 100 év alatt kedvenc kutyafajtáink

Forrás:

Egy évszázaddal ezelőtt a mopszok kisebbek voltak, arányosabb lábakkal és kevésbé nyomott orral. A mopsz az egyik legnyomottabb orrú kutya, ami minden lehetséges betegségével összefüggésben van, ebből pedig van bőven: magas vérnyomás, szívproblémák, alacsony oxigénellátás, légzési nehészégek, túlhevülés, fogakkal kapcsolatos problémák. A kétszeresen kunkorodó farok valójában egy genetikai hiba, súlyosabb formában bénuláshoz is vezethet.  


Forrás:

Lassie sem úgyanaz már mint aki 100 éve volt. Sokkal kisebb termetűek voltak és a szőrük is sokkal rövidebb volt, mint mai leszármazottjaiknak. Ezen a képen a 100 évvel ezelőttí skót juhász jobban hasonlít egy border collie-ra, mint egy mai skótra. 


Forrás: A bernáthegyi kutyák mindig nagy méretű és zömök testalkatúak voltak, de fejformájuk és szőrzetük is megváltozott a múl században. Orruk rövidebb lett, így nehezebben lélegeznek, aminek következtében a testhőmérsékletük szabályozása is nehézkesebb, így egyre kevésbé használják őket eredeti munkájukra, kutató kutyának.
Forrás: A  száz évvel ezelőtti basset hound megjelenése hasonló a mostaniéhoz, de jóval eltúlzottabb lett minden a kutyán.  Rövidebb hátsó lábak, hosszabb fülek, túl laza bőr és hosszabb hát. Emiatt hajlamosabbak ízületi megbetegedésekre, mozgásszervi rendellenességre. A bőr lazasága miatt az alsó szemhéj annyira mélyen lóg le az arcról, hogy szinte kikerülhetetlenek a szembetegségek, fertőzések.
Forrás: A 100 évvel ezelőtti boxereket  hosszabb hátsó lábakkal és hosszabb orral tenyésztették.  Erősek és atlétikusak voltak. A mai  boxereknek már olyan rövid orruk van (short face), hogy ez légzési problémákat és ezzel együtt testhőmérséklet szabályozási problémákat is okoznak. Ez korlátozza a teljesítményét, különösen meleg időben. A statisztikák szerint nagyon gyakran fordul elő náluk rákos megbetegedés.  
Forrás:

Az egyik legszomorúbb példája annak, hogyan tűntek el az angol bulldog sajátos jellemzői. Alig hasonlítanak már egészséges, agilis és sportos őseikre.  Ezzel szemben a modern bulldogok rengeteg betegséget és deformitást szereztek a fajta tenyésztőinek köszönhetően. Súlyos légzési problémát okoz keskeny orrlyukuk, alig képesek levezetni a hőt, az egyszerű légzés is nagy erőfeszítésükbe kerül. Jellemző még rájuk a csípő és váll megbetegedések, szem problémák, bőrbetegségek. Sok bulldog nem képes orvosi segítség nélkül fedezni és elleni. 


Forrás:

Száz évvel ezelőtt a bull terrier fajta sztendere teljesen más volt. Izmos és sportos, de derékban  lapos, széles, enyhén lejtős koponyával. Az egyik legnépszerűbb fajta volt, könnyen trenírozható, tanítható szinte bármire.  Ma a bull terriernek tojás alakú feje van, vastagabb teste, nincs dereka.  Gyakoriak náluk az izom- és csontrendszeri problémák,  szívelégtelenség és allergiás tüntetek és sokszor valamilyen kényszeres viselkedés. 


Forrás:

A 100 évvel ezelőtti  csau csau  közepes vagy rövid, sűrű szőrrel és egyenes, hosszú orral rendelkezett. Ősi kínai fajta, vadászatra használták elsősorban.  Ma egy csau csau úgy néz ki mint egy plüssmackó, olyan mélyen ülő szemekkel, hogy perifériás látásuk jelentősen csökkent. Hajlamos mozgásszervi megbetégedésekre és számos szem betegségre. 


Forrás: A tacskóknak régen  hosszabb volt a lábuk és rövidebb a hátuk. Tökéletesen vadásztak rókára, apró vadra.  A mai tacskó füle, orra és háta is sokkal hosszabb. Rövidebb lett a lábuk, hosszabb a nyakuk. ennek köszönhetően hajlamosabbak lettek a gerincbetegségekre és a bénulásra.
Forrás:

Az angol bulldoghoz hasonlóan drasztikus a változás a német juhászkutyánál  is. Egyenes hát, hosszú, erős lábak, közepes testsúly (25-28 kg) jellemezte 100 évvel ezelőtt a faját. Drasztikus változáson mentek keresztül, ma már általában 38-40 kg a testsúlyuk, hátuk lejtős, hosszú és erős hátsó lábuk pedig szinte eltűnt. Olyan, mintha térdelni készülnének éppen. Sokkal hajlamosabb lett a fajta például a diszpláziára és a gyomorcsavarodásra.